Inlämningsuppgifter ( INL1 )
Inlämningsuppgifterna består av två delar. Båda måste genomföras och godkännas för att du ska få godkänt på momentet. Den ena delen består av individuella uppgifter (quiz) som görs efter varje föreläsning, och den andra av gruppuppgifter som görs en gång i veckan.
För att hitta alla inlämningsuppgifter, gå in under "Uppgifter" på Canvas-sidan.
Individuella inlämningsuppgifter (quiz)
För varje förinspelad föreläsning (20 st) finns ett Canvas-quiz som ger maximalt 3 poäng per quiz. För godkänt måste du ha minst 60% av den totala poängen, dvs minst 36 av totalt 60 poäng.
Varje quiz har deadline 23.59 dagen efter att föreläsningen gick enligt schema. Man får tre försök på sig. Deadline kommer att hållas hårt, dvs är uppgiften försenad ger den 0 poäng.
Du får använda alla hjälpmedel, inklusive att kommunicera och diskutera med andra. Se bara till att du själv arbetat med uppgifterna och förstår hur de ska lösas.
Gruppuppgifter
Studiegrupperna består av 2-6 personer. Gå in under "Personer" på Canvas-sidan och välj sedan fliken "Studiegrupper". Här kan du anmäla dig till en grupp. Kommunicera alltid med övriga i gruppen innan du anmäler dig. Hör gärna av sig till kursansvarig om du har svårt att hitta en grupp. Om du vill vara ensam ska du kontakta kursansvarig.
Det finns 7 st inlämningsuppgifter som ger max 1 p vardera. De har deadline varje måndag kl 23.59 (undantag t.ex. vid påsk). Gruppen behöver få ihop minst 60% eller 4 p för godkänt.
För full poäng ska namnen på de som deltagit i att lösa uppgiften finnas med.
Uppgifterna läggs upp i Canvas i god tid före deadline. Lösningarna skrivs för hand eller med penna på platta (att skriva en läslig version med bra figurer är också ett bidrag till gruppens arbete), för att sedan sparas, scannas eller fotograferas och lämnas in under respektive uppgift. Filen som lämnas in ska vara en pdf.
Laborationer ( LAB1 )
Laborationerna examineras genom aktiv närvaro vid labtillfällena (se kursens läraktiviteter ovan) samt genom labmunta med kursansvarig. Vid muntatillfället slumpas en lab fram för redovisning. Om labgruppen gjort alla laborationer tillsammans, ska hela gruppen anmäla sig på samma muntatid. Den som gjort en eller flera labbar med någon annan grupp muntar ensam.
Om gruppen blivit färdig med laborationerna tidigt och vill munta tidigare än de tillgängliga tiderna, kontakta Anna (at@kth.se) så fixar vi en tid.
Om muntatiderna tar slut, kontakta kursansvarig med en gång. Det är svårt att exakt förutsäga antalet tider eftersom vi inte vet hur många som ska munta ensamma.
Labmuntorna sker över zoom.
Förbereda labmunta
Skapa ett pdf-dokument som ni kan skärmdela under labmuntan. All information måste ligga i samma dokument. Dokumentet ska innehålla
- Tabelller med mätvärden
- De figurer som behövs för att förklara vad ni gjort
- De grafer eller diagram som behövs för att förklara era resultat. De måste vara graderade med stoheter och enheter angivna på axlarna
- De beräkningar och resultat som behövs
- Felanalys för alla numeriska svar ni anger.
- Kort skriftlig beskrivning av vad ni gjort, vad ni fått för resultat och vad ni dragit för slutsatser av dessa.
Dokumentet ska vara strukturerat så att alla gruppmedlemmar hittar i det och kan förklara det. Det behöver inte vara lika utförligt som en labrapport, utan är ett stöd för er när ni redovisar. Om ni vill kan ni göra dokumentet i form av en presentation.
Genomföra labmunta
Laborationerna redovisas genom labmunta för kursansvarig (Anna) efter att alla labbar är färdiggjorda. Ni kommer att få frågor kring en slumpmässigt vald laboration av de tre som ni gjort. Laborationerna redovisas i grupp. Alla i gruppen kommer att få frågor, och det är t.ex. möjligt att en person underkänns även om resten av gruppen får godkänt. Har du gjort olika laborationer i olika grupper kommer du ensam till redovisningen.
Vad krävs för godkänt på labmuntan? Den korta versionen är att ni ska kunna redovisa vad ni gjort, och varför. Ni ska också kunna redovisa resultat, inklusive felanalys (om det inte explicit sagts i labhandledningen att felanalys inte behövs). Se förberedelserna ovan, samt mer specifik info om varje lab nedan.
Om resultatet på labmuntan blir Godkänt är ni färdiga. Om resultatet blir Komplettering ska ni göra en kort skriftlig komplettering med deadline 1 vecka efter muntan. Oftast kan ni använda det dokument ni redan förberett och fylla i de saknade bitarna. Om resultatet bli Om-munta bokar vi ett nytt tillfälle efter tentan.
Blir man underkänd ävan på om-muntan är nästa chans om ett år, när kursen går igen.
Labmuntan är ett examinationstillfälle, så ta med legitimation.
Tentamen ( TENA )
Tentan skrivs på campus. Den består av två delar, en A-del med grundläggande uppgifter och en B-del med avancerade uppgifter.
A-delen består av 5 uppgifter som ger max 1 poäng per uppgift, alltså max 5 poäng. För godkänt måste du ha minst 3 poäng på A-delen. Detta ger betyg D.
B-delen består av 3 uppgifter som ger max 1 poäng per uppgift, alltså max 3 poäng. Det är frivilligt att skriva B-delen. Poängen på B-delen används till att höja ditt betyg: 0.6 poäng eller mer ger betyget C, 1.1 poäng eller mer ger betyget B, och 2.0 poäng eller mer ger betyget A. Inga poäng kan föras över från B-del till A-del, dvs har du under 3 poäng på A-delen blir du underkänd även med en lysande B-del.
För äldrekursare finns också möjlighet till komplettering. Om du ligger strax under gränsen för godkänt kan du få betyget Fx. Om du får Fx ska du höra av dig till kursansvarig snarast för att få kompletteringsuppgifter så du kan höja betyget till E.
Betyget E kan även, i undantagsfall, ges vid gränsfallsbedömning. Om du får betyget E är du godkänd på tentan och behöver alltså inte göra någon komplettering.
Om du tentar om, skriver du hela tentan på nytt. Du kan alltså inte tillgodoräkna dig A- eller B-del från en tidigare tenta.
Det finns gamla tentor att öva på.
Du får ta med dig allt material du vill, som inte kan skapa kontakt med andra människor. Alltså inga datorer, mobiltelefoner, paddor, läsplattor eller dylikt. Men kursbok, miniräknare, anteckningar, formelsamling, lösta tal etc är tillåtna. Något att äta eller dricka rekommenderas!
Observera att du alltså inte kan ta med dig kursboken som e-bok, utan enbart som fysisk, tryckt bok.