Kursen har beviljats dispens för genomförande av skriftlig examination i sal. Denna dispens kan med kort varsel återtas efter beslut av regeringen, Folkhälsomyndigheten eller KTH med hänsyn tagen till covid-19. Nedanstående beskrivning av kursens examination utgår från att skriftlig examination i sal kan genomföras under kursomgången.
Kontrollskrivningar (KON1, KON2, KON3, KON4)
Under kursen ges fyra kontrollskrivningar (KS). Kontrollskrivningarna är frivilliga men examinerar indirekt kursens samtliga lärandemål. Varje KS består av 3 räkneuppgifter á 3 poäng. Poäng utdelas i steg om 1 poäng. Krav för godkänt på respektive KS är 5 poäng. Godkänt resultat på en KS tillgodoräknas på tentamen enligt nedan. KS-resultaten är giltiga under ett (1) år räknat från den dag KSen skrevs.
En godkänd och giltig KS 1 tillgodoräknas på tentamen som godkänt på uppgifterna 1 och 2 på tentamens A-del (godkänd-del). Godkända och giltiga KS 2, 3 och 4 tillgodoräknas på motsvarande sätt som godkänt på uppgifterna 3 och 4, 5 och 6 respektive 7 och 8 på tentamens A-del (godkänd-del). Tillgodoräknade uppgifter skall inte lösas på tentamen. Uppgifterna 9 och 10 kan inte tillgodoräknas eftersom de behandlar avsnitt som gås igenom efter KS 4. Det åligger studenten att själv hålla reda på vilka uppgifter som kan tillgodoräknas på tentamen.
Kontrollskrivningarna är kumulativa, dvs de tar upp de avsnitt som dittills behandlats i kursen med fokus på de nya avsnitten. KS1 och KS2 hålls i period 1, medan KS3 och KS4 hålls i period 2. Datum och tider för KSarna framgår av KTHs schemagenerator.
Ämnesmässig omfattning för kontrollskrivningar:
KS1: kapitel 1.01-4.31*.
KS2: kapitel 1.01-6.57*.
KS3: kapitel 1.01-8.24*.
KS4: kapitel 1.01-10.79*.
*Avsnittsnumreringen ändras beroende på utformningen av den nya utgåvan av läroboken.
Det är obligatorisk anmälan till kontrollskrivningarna enligt KTHs regler för examination. För att kunna anmäla dig måste du vara kursregistrerad. Anmälda studenter kommer i förväg få en salstilldelning skickad till sin kth.se-epostadress. Oanmälda studenter får skriva i mån av plats.
Tillåtna hjälpmedel vid kontrollskrivningar är skrivdon inkl. linjal, miniräknare (ej förprogrammerad) och kursens formelsamling (se avsnittet kurslitteratur). Det är tillåtet att skriva in egna anteckningar i formelsamlingen. Det får dock inte vara lösningar till problem. Du får inte ha med några lösa papper.
Skriftlig tentamen (TEN1)
Tentamen examinerar kursens samtliga lärandemål och består av en godkänd-del (A-del) med 10 grundläggande uppgifter á 1 p som täcker alla kursens delområden, och en B-del med med 5 mer omfattande och/eller avancerade uppgifter á 3 p. Poäng utdelas i steg om 1 poäng på både A- och B-delen.
På tentamen kan upp till 2 bonuspoäng erhållas beroende på förmåga att presentera stringenta och begripliga skriftliga lösningar motsvarande lärandemål 3. Bonuspoängen tillgodoräknas på tentamens B-del efter att lägst betyg D uppnåtts. Maximal poängsumma på tentamen är 27 poäng.
För godkänt på tentamen (betyg E) krävs minst 6 poäng på godkänd-delen (A-delen). Övriga betyg framgår av betygskriterierna.
Det är obligatorisk anmälan till tentamen enligt KTHs regler för examination. För att kunna anmäla dig måste du vara kursregistrerad. Anmälda studenter kommer i förväg få en salstilldelning skickad till sin kth.se-epostadress. Oanmälda studenter får skriva i mån av plats.
Tillåtna hjälpmedel vid tentamen är skrivdon inkl. linjal, miniräknare (ej förprogrammerad) och kursens formelsamling (se avsnittet kurslitteratur). Det är tillåtet att skriva in egna anteckningar i formelsamlingen. Det får dock inte vara lösningar till problem. Du får inte ha med några lösa papper.
Datum och tid för tentamen framgår av KTHs schemagenerator.
Övningsuppgifter (ÖVN1)
Under kursen skall obligatoriska hemuppgifter lösas, lämnas in och bli godkända. Hemuppgifterna examinerar kursens två första lärandemål och behandlar kursens samtliga delområden. Momentet betygssätts med underkänt/godkänt (P/F) och räknas inte in i kursens slutbetyg.
Syftet med hemuppgifterna är att ge träning i lösning av mer omfattande och/eller mer komplicerade problem, ofta med hjälp av datorstöd. Hemuppgifterna kan vara mer avancerade än de uppgifter som finns på tentamens B-del. Uppgifterna lämnas ut i takt med att de delområden de handlar om behandlas i kursen. Inlämning av hemuppgifterna görs via Canvas där de rättas automatiskt. Krav för att få slutbetyg i kursen är att samtliga hemuppgifter är godkända. Det finns inget sista datum för inlämning av hemuppgifterna, men det rekommenderas att de lämnas in före nästa betygsgrundande examinationsmoment (KS eller tentamen).