Kursinnehåll
Studenten får träna på att använda matematiska begrepp och metoder – främst inom linjär algebra och envariabelanalys – samt tillämpa dessa på industriellt relevanta frågeställningar.
Kurs-PM HT 2024-50813
Version 1 – 2024-10-28 12:00:42
HT 2024-50813 (Startdatum 2024-10-28, Svenska)
Svenska
ITM/Produktionsutveckling Stockholm
Rubriker markerade med en asterisk ( * ) kommer från kursplan version HT 2024
Studenten får träna på att använda matematiska begrepp och metoder – främst inom linjär algebra och envariabelanalys – samt tillämpa dessa på industriellt relevanta frågeställningar.
Efter godkänd kurs ska studenten kunna
1. beskriva och förklara begrepp inom linjär algebra och endimensionell analys;
2. lösa problem inom linjär algebra och endimensionell analys;
3. modellera industriellt relevanta problemställningar matematiskt, välja lämpliga lösningsmetoder, lösa de matematiska problemen och kritiskt analysera resultatens rimlighet
4. resonera om begränsningar i matematiska modeller och hur de kan förbättras för att bättre stämma med industriellt relevanta problemställningar
Kursens läraktiviteter är:
Under lektionerna presenteras delar av kursens innehåll, teori varvat med exempel, samt mindre övningar som löses av studenter.
Under seminarierna jobbar studenterna med utdelade övningar och diskussionsuppgifter, med syftet att träna på och stärka förståelsen av kursens innehåll.
Detaljplanering finns tillgänglig på kursens canvas-sida.
Kursen indelad i två delar, där del 1 innehåller linjär algebra och del 2 innehåller endimensionell analys. Momenten specificeras i kursens detaljplanering.
Den schemalagda undervisningen i del 1 och del 2 består av lektioner och seminarier:
För att klara av kursen krävs både för- och efterarbete till varje schemalagt undervisningspass: genomläsning av kurslitteraturen inför och efter lektioner, arbete med övningsuppgifter både före och efter varje undervisningspass.
I kursen ges tre kontrollskrivingar, en i del 1 och två i del 2. Godkända kontrollskrivningar är ett krav för godkänt betyg (E) i kursen. En frivillig tentamen ges i slutet på kursen som kan ge ett högre kursbetyg än E.
Vi kommer att lägga stor vikt vid matematisk förståelse för de grundläggande matematiska begreppen, lösningsstruktur och formulering av motiveringar. För att tillgodogöra sig kursen på bästa sätt krävs inte enbart räknefärdighet utan även förståelse för matematiken. Det räcker alltså inte att kunna räkna några olika typproblem för att klara denna kurs.
Kursen har i genomsnitt 8 h schemabunden tid per vecka. Räkna med att ni kan behöva lägga ner minst lika mycket tid på egna studier för att klara kursen. En stor del av kursen består av egna studier.
Godkänd kursmodul "Introducerande ingenjörsmatematik" från MG1201, eller motsvarande förkunskaper, rekommenderas.
Del 1:
Del 2:
Om du har en funktionsnedsättning kan du få stöd via Funka:
För studenter med funktionsnedsättning som har utlåtande från KTHs FUNKA-enhet om rekommenderade stödinsatser vid examination gäller följande i denna kurs:
A, B, C, D, E, FX, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
TEN2 är ett valfritt examinationsmoment för högre betyg
Avsnittet nedan kommer inte från kursplanen:
Kursdel 1 avslutas med en skriftlig kontrollskrivning. Kursdel 2 innehåller två skriftliga kontrollskrivningar. Skrivtiden är 2 timmar och skrivtillfällena anges i tentamensschemat. För att få en garanterad skrivplats på kontrollskrivningarna måste du anmäla dig i förväg via Mina sidor. Anmälan kan endast göras under en begränsad tid.
Varje kontrollskrivning består av 5 uppgifter som vardera kan ge maximalt 5 p. På varje kontrollskrivning kan således maximalt 25 p uppnås. För godkänd kontrollskrivning krävs minst 14 p. Godkänd kontrollskrivning ger skrivningsbetyget P, underkänd kontrollskrivning ger skrivningsbetyget F.
I slutet på kursen ges en skriftlig tentamen. Tentamen är frivillig att delta i och kan ge högre betyg på kursen. Skrivtiden är 4 timmar och skrivtillfället anges i tentamensschemat.
Tillåtna hjälpmedel vid kontrollskrivningar och tentamen är skrivdon och formelbladet som finns utlagt på Canvas. Formelbladet delas ut i pappersform vid skrivningstillfället. Observera att miniräknare inte är tillåtet på någon kontrollskrivning eller tentamen.
Samtliga kontrollskrivningar på kursen måste vara godkända för att få ett godkänt kursbetyg. Observera att tentamen TEN1 inte ersätter godkända kontrollskrivningar.
Ingen information tillagd
2024-10-28
Svenska