Du hittar kurs-PM för nyare kursomgångar på sidan Kurs-PM.
Rubriker markerade med en asterisk ( * ) kommer från kursplan version VT 2021
Innehåll och lärandemål
Kursinnehåll
Den här kursen behandlar kommunikationsnät med utgångspunkt från den fysiska kommunikationen (med hjälp av elektriska signaler eller elektromagnetiska vågor) till användningarna av kommunikationstjänster över ett nät, såsom internet. Detta svarar mot följande kursmoduler.
Datakommunikation - hur data kan förmedlas mellan två parter med godtyckligt låg sannolikhet för fel.
Datalänkar och lokala nätverk - en datalänk kan användas av flera sändare och nå flera mottagare så att man kan bygga lokala nätverk.
Flerlänksnät - när det behövs större nät både för ökade avstånd och flera användare så måste näten byggas av flera länkar som kopplas ihop av växlar eller routrar. Det kan finnas flera vägar för ett datapaket att nå mottagaren och nätet måste beräkna vägarna och välja den som ska användas.
Transport och tillämpningar - när nätet erbjuder förbindelser för att leverera data mellan alla anslutna datorer så behöver sändande och mottagande datorer sköta kommunikationen sinsemellan, som om de hade en egen datalänk emellan sig. Tillämpningar utnyttjar sedan denna kommunikationstjänst och ger användaren nytta av den.
Systemarkitektur och standarder - kommunikationsnät är bland de mest komplexa tekniska system som finns och komplexiteten hanteras genom arkitekturen för systemet. För att göra det möjligt för olika lösningar och leverantörer av systemdelar så är standarder helt nödvändiga för att delarna ska vara förenliga och ge en avsedd tjänst.
Lärandemål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
förklara principer för och delarna i systemarkitekturer för nätverk samt ange och beskriva systemfunktioner inom arkitekturen som är nödvändiga för fungerande nätverk; sammanfatta och förklara hur nätverk i helhet fungerar
förklara, beräkna och resonera om datakommunikation och datorlänkar för såväl punkt-till-punkt som delade länkar; beskriva nödvändiga funktioner för fungerande länkar med korrekta benämningar samt utföra beräkningar av kapacitet, felhantering och genomströmning
förklara nätstrukturer och principer för adressering och vägval med korrekta benämningar samt särskilja och resonera om nät på datalänks- respektive nätverksnivå; utföra vägvalsberäkningar och beskriva protokoll för paketförmedling
förklara och exemplifiera begreppen tillämpning och tjänst samt redogöra för funktionen hos givna system- och användartillämpningar; förklara funktionerna i transportprotokoll för tillförlitlig överföring med rätta benämningar och tillämpa dem på utvalda problem.
Högskolematematik och matematisk statistik, kunskap om operativsystem (UNIX) önskvärd.
Kurslitteratur
Kursen använder enbart öppna läromedel och resurser tillgängliga via bibliotekets -databaser. Fullständig förteckning finns i lärplattformen under avsnittet Kursmaterial.
Stöd för studenter med funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning kan du få stöd via Funka:
Informera dessutom kursledaren om du har särskilda behov. Visa då upp intyg från Funka.
Examination och slutförande
Betygsskala
A, B, C, D, E, FX, F
Examination
KON1 - Kontrollskrivning, 1,5 hp, Betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
KON2 - Kontrollskrivning, 1,5 hp, Betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
KON3 - Kontrollskrivning, 1,5 hp, Betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
PRO1 - Projektarbete, 3,0 hp, Betygsskala: P, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s samordnare för funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
Examinationen sker löpande under kursomgången.
Omexamination sker i form av skriftligt prov i en omtentamensperiod. Provet struktureras i tre delar, där varje del motsvarar en av kursens kontrollskrivningar. Den som är underkänd på en eller flera kontrollskrivningar behöver bli godkänd på motsvarande delar av provet.
Avsnittet nedan kommer inte från kursplanen:
Kontrollskrivning ( KON1 )
Kontrollskrivning ( KON2 )
Kontrollskrivning ( KON3 )
Projektarbete ( PRO1 )
Etiskt förhållningssätt
Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.