Skip to main content
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

EI1230 Elkraftteknik I 8.0 credits

Kurs-PM VT 2023-61316

Version 1 – 2023-01-15 17:49:29

Kursomgång

VT 2023-1 (Startdatum 2023-01-17, Svenska)

Undervisningsspråk

Svenska

Kursen ges av

EECS/Elektroteknik

Kurs-PM VT 2023

Rubriker markerade med en asterisk ( * ) kommer från kursplan version HT 2022

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

- Effekt i växelströmskretsar: effektivvärde, aktiv effekt, reaktiv effekt, effektfaktor, reaktiv kompensering. 

- Spänningsfall, effektöverföring mellan spänningskällor, kortslutningseffekt. 

- Trefassystem: princip och fördelar, kopplingar Y och D, formler för balanserad drift, enlinjediagram, beräkning vid obalanserade fall. 

- Transformatorn: princip, formler för idealtransformator; analys genom övertransformering; ekvivalentschema med magnetisering och förluster; procentimpedans; spartransformatorn; kopplingsart i trefas. 

- Elektriska maskiner: beräkningar på synkronmaskinen i drift som motor eller generator; principen och enkla beräkningar på asynkron- och likströmsmaskiner.

- Kraftelektronik: dioder, tyristorer och transistorer; vanliga tillämpningar för likriktning och styrning; mer om effektivvärde, medelvärde och övertoner. 

- Elnätets uppbyggnad från lågspänningsanläggningar till transmissionsnätet.

- Säkerhet och skydd: regelverk, faror med el, skydd mot överström och jordfel på olika systemnivåer.

Lärandemål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna

- beräkna ström, spänning och växelströmseffekt i enfassystem, samt i balanserade och obalanserade trefassystem. Även mer komplicerade beräkningar i trefassystem ska kunna lösas genom att programmera med komplexa tal.

- beskriva ekvivalenta scheman för drift av transformatorn, synkronmaskinen och asynkronmaskinen, och använda dessa i beräkningar av exempelvis effekt, spänningsfall och förluster

- beskriva driften av enklare kraftelektroniska kretsar såsom fasstyrning och likriktning, och beräkna effektivvärde och medelvärde för vågformer som uppstår i sådana kretsar 

- redovisa översiktligt för elnätets konstruktion, inklusive olika spänningsnivåer med deras typiska nättopologier och metoder för skydd vid fel, samt exempel på hur förnybara källor och hållbarhetskrav påverkar elnätet

- beskriva på grundläggande nivå de faror som el kan orsaka, metoder som kan skydda mot dessa fel, och regelverket för elsäkerhet i Sverige. 

Läraktiviteter

 

Canvasquizzar.   8 (en quiz kan vara fördelad, t.ex. quiz 4.1, 4.2, osv under samma modul).  Obligatoriska för PRO1 moment.

Laborationer:  2 av.    Obligatoriska för LAB1-moment.  Görs på Teknikringen 33.  Ungefär 3 timmar var.  Studenten bokar i Canvas kalendarn.

Tenta.  Obligatorisk för TEN1-moment. 

Lektioner:  inte obligatoriska.  Inledning på första dagen, till ämnet och kursen.  Senare tillfällen planeras användas (fysiskt eller i zoom) som hjälpsessioner vid problemämnen, och flera kan läggas in vid behov. Gästföreläsningar från industri planeras också.

Detaljplanering

Se kursens Canvassida "Moduler" för detalj om de ämnen som tas upp varje vecka.  Se även schemat för när laborationer sker.  Varje vecka följer samma upplägg av ny material, övningstal, och quiz.

Förberedelser inför kursstart

Kurslitteratur

Nödvändig litteratur ingår under moduler i kursens Canvasrum. 

Utvidgad litteratur (frivillig, kompletterande) ingår också, som pdf i Canvasrummet, tillsammans med förslag om några böcker som kan vara bra för studenter som vill läsa bredare och/eller på papper.

Utrustning

Under 2023 har vi tenta som Canvas quiz i datorsal, men tyvärr (av teknisk skäl) kan inte andra program användas samtidigt på datorn (till exempel GNU Octave) för beräkningar.   Den 'fickräknare' inbyggd i Canvas är inte vällämpad för komplexa beräkningar.  Därför rekommenderas en riktig  fickräknare som hanterar komplexa tal på ett smidigt sätt.

Programvara

Vid beräkningar, partikulärt när det gäller komplexa tal, rekommenderas att studenter vänjas med att använda lämpliga datorprogram.  Främst rekommenderas GNU Octave, vilken har ett liknande språk till Matlab, fast med fri licens, snabb att starta, och med tillgänglighet på många platform.  Annars kan Julia, Python eller dylikt (fritt val) användas.

Examination och slutförande

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • LAB1 - Laborationer, 2,0 hp, Betygsskala: P, F
  • PRO1 - Projektarbete, 2,0 hp, Betygsskala: P, F
  • TEN1 - Skriftlig tentamen, 4,0 hp, Betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Avsnittet nedan kommer inte från kursplanen:

 

LAB1 - Laborationer, 2,0 hp    P/F

Kräver båda laborationer godkända.  Laborationerna görs på plats, Teknikringen 33.  Studenter måste göra bokning i förväg av den session som de kommer till.

 

PRO1 - Projektarbete, 2,0 hp    P/F

Kräver godkända quiz under kursens gång.  Se mer under Kursens Upplägg i kursens Canvasrum, angående krav för quiz.  Quizzarna görs online med flexibel tid, upp till tidsfrister som oftast är under veckan efter det ämne som ingår i quizzen.

 

TEN1 - Skriftlig tentamen, 4,0 hp    A--F

Kräver godkänd tenta.  Tentor sker i datorsalar i kontrollerad miljö.  Det finns ett tillfälle för ordinarietentan (mars) och ett till för omtentan.   Anmälan krävs.

 

Kursbetyg

Kursbetyg är A-F och blir samma som TEN1 betyg, när alla tre moment är godkända.

 

Möjlighet till plussning

Plussning är tillåten, under 2023.

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare Information

Ingen information tillagd

Fakta om kursomgång

Startdatum

2023-01-17

Kursomgång

  • VT 2023-61316

Undervisningsspråk

Svenska

Kursen ges av

EECS/Elektroteknik

Kontakter

Kommunikation i kursen

Epost är det bästa sättet att fråga någonting i kursen utanför schemalagda lektioner.

Det kan dröja en dag med svar, beroende på annan last.  Skicka gärna påminnelse efter en dag om det är brådskande för dig att få ett snabbt svar.

Kursansvarig

Lärare

Examinator