Möjlighet för företag och organisationer att erbjuda praktik till civilingenjörsstudenter på KTH inom deras utbildning!
På KTHs civilingenjörsprogram i Medieteknik har det inrättats två stycken praktibaserade kurser som båda heter "Ingenjörsinriktad yrkesträning", och tanken är att kurserna skall vara just det de heter. Den ena kursen är på 15 högskolepoäng och är tänkt att göras på heltid under en läsperiod, dvs åtta veckor. Det kan vara på första eller andra halvan av höst- eller vårterminen. Den andra kursen är på 13 högskolepoäng och är tänkt att göras på halvtid under en termin (eller möjligen på sju veckor heltid under en läsperiod). Kurserna är tänkta att göras tidigast på vårterminen i årskurs 3, eller senare i utbildningen.
Eftersom det är kurser inom utbildningen så är de studiemedelsberättigande, dvs studenten behöver ingen anställning eller ersättning från KTHs perspektiv. Under kursens gång är studenten försäkrad enligt kammarkollegiets regler.
Det som krävs är att det skall finnas relevanta arbetsuppgifter och en handledare hos uppdragsgivaren, och att det upprättas ett enkelt avtal (se länk nedan). Det kommer även att finnas en handledare på KTH som följer praktiken. Innan kursen påbörjas ska student, handledare hos uppdragsgivare och handledare på KTH har satt sig in i förutsättningarna för praktiken.
Kursen redovisas genom veckovisa avstämningar med handledaren på KTH, en avslutande skriftlig rapport med reflektioner samt en muntlig presentation öppen för andra studenter och lärare. En viktig aspekt är att de erfarenheter och insikter studenten gör även skall komma andra tillgodo, och att KTH på så sätt kan höja kvaliteten i sina utbildningar.
Det är studentens ansvar att själv hitta en praktikplats. KTH bidrar dock gärna med kontakter till potentiella uppdragsgivare som vill erbjuda detta.
Mera information till:
Innan den praktikbaserade kursen "Ingenjörsinriktad yrkesträning" kan påbörjas är det du som student som ansvarar för att hitta en praktikplats. Programledning, lärare och forskare kan bistå med kontakter där det är möjligt. Bra tips är annars att höra sig för på branschdagar och liknande, samt att höra av sig tilll alumner.
Det skall finnas en handledare/kontaktperson på arbetsplatsen och en handledare på KTH som följer arbetet, samt gärna en biträdande på varje plats.
Genom kursen Ingenjörsinriktad yrkesträning ges civilingenjörsstudenter möjlighet att utveckla kunskaper och kompetenser med en praktikplats på ett företag eller organisation. Detta sker genom sammanhängande heltidspraktik under en läsperiod i 8 veckors, alternativt på halvtid under två läsperioder.
Kursen kan genomföras tidigast på vårterminen i årskurs 3 och ska följa en på förhand godkänd projektplan. Projektplanen fastställs i ett formulär som studenten ansvarar för att fylla i, med uppgifter om handledare/kontaktersoner och tänkta arbetsuppgifter.
Förkunskapskraven är samma som för Examensarbete på grundnivå, dvs av de obligatoriska kurserna i civilingenjörsprogrammet i medieteknik (CMETE) i årskurs 1 och årskurs 2, samt kursen DM1595 Programutveckling för interaktiva medier, måste minst 102 hp vara avklarade senast den 1 november. För att få påbörja kursen krävs även att studenten tillägnat sig tillräckliga kunskaper inom relevant ämnesområde.
Din roll som KTH-handledare innebär att du: - är väl införstådd med aktuell kursplan. - är ansvarig för att bedöma och godkänna syftet och innehållet i praktiken. - diskuterar projektförslaget med studenten och handledaren på arbetsplatsen innan praktiken påbörjas. - besöker om möjligt arbetsplatsen under första veckan i praktikperioden. - ska finnas som ett stöd för studenten. Kom överens med studenten om hur kontakten mellan er ska ske under praktiken. - examinerar studenten på kursen när studenten är godkänd. - är behjälplig för studenten med eventuella intyg till CSN eller annan myndighet. - informerar studenten om att det är studenten som ansvarar för att hitta en lämplig praktikplats och för att kontakt tas med dig som handledare, som ser till att arrangera möten med handledaren på arbetsplatsen. - gärna får sprida information om praktikkursen, och informera studenter om att det finns en poänggivande praktikkurs på KTH. - gärna får informera dina kontakter i arbetsslivet om att praktikkursen finns.
Ta chansen och erbjud en student på KTH:s civilingenjörsprogram i Medieteknik en möjlighet att delta i yrkeslivet i form av en praktikbaserad kurs.
Genom kursen "Ingenjörsinriktad yrkesträning" får civilingenjörsstudenter under normalt åtta heltidsveckor chansen att lära känna sin framtida yrkesroll och de villkor som gäller på en arbetsplats. Kursen skall vara det som den heter, och studenter kan göra kursen tidigast på vårterminen i årskurs 3.
För studenter i årskurs 3 finns även möjlighet att göra praktikkursen parallellt med sitt kandidatexamensarbete, vilket innebär att praktiken görs på halvtid under hela terminen.
Varje kurstillfälle/praktik baseras på en överenskommelse om praktikprojekt, gemensamt upprättad mellan en handledare/kontaktperson på arbetsplatsen, en handledare vid KTH och studenten.
Det är studentens ansvar att kontakta möjliga arbetsplatser och hitta en praktikplats. Programledning, lärare och forskare bistår med kontakter där det är möjligt. Arbetsplatser som vill ta emot praktikanter är välkomna att höra av sig!
För att höra av sig om möjliga praktikplatser, eller ställa frågor, går det bra att höra av sig till:
praktikkurs-medieteknik@kth.se