Nationella strategiska forskningsområden
KTH har en ledande roll i fem nationella strategiska forskningsområden (SFO): IT och mobil kommunikation, molekylär biovetenskap, transport, produktion och e-vetenskap. Satsningen på strategiska forskningsområden har pågått sedan 2009 och görs på uppdrag av regeringen.
År 2009 beslutade Sveriges dåvarande regering att genomföra en satsning på så kallade strategiska forskningsområden (SFO). Beslutet var en del i att skapa förutsättningar för att generera världsledande forskning och kom till på rekommendation av Vetenskapsrådet, Fas, Formas, Vinnova och Energimyndigheten. KTH deltar i 10 av 20 utpekade strategiska områden.
KTH-koordinerade nationella strategiska forskningsområden
KTH är koordinator för fem områden inom satsningen:
- E-vetenskap
- IT och mobil kommunikation
- Molekylär biovetenskap
- Produktion
- Transport
Digital Futures: Information and Communication Technology the Next Generation (ICT-TNG)
Swedish e-Science Research Centre (SeRC)
SciLifeLab: Science for Life Laboratory
Excellence in production research (XPreS)
Transport Research Environment with Novel Perspectives (TRENoP)
Forskningsområden där KTH är partner
StratNeuro
Område: Neurologi
Forskningsmiljön vill förstå störningar i hjärnans funktion. Dessa är bland de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättning i höginkomstländer. European Brain Council har beräknat att en tredjedel av Europas invånare kommer att drabbas någon gång under sin livstid.
Koordinator: Karolinska Institutet.
U-CAN
Område: Cancer
Koordinator: Uppsala universitet
Forskningsmiljön U-CAN samlar in och strukturerar data, biomolekyler, tumör- och blodprover från cancerpatienter före, under och efter behandling. Materialet används för att utveckla metoder och läkemedel för diagnos och behandling av tumörsjukdomar.
Stand-Up for Energy (STandUP)
Område: Energi
Koordinator: Uppsala universitet
Stand Up for Energy fokuserar på långsiktigt hållbar energiförsörjning som är en av de största globala utmaningarna under kommande decennier. Forskargrupperna inom STandUP har en gemensam framtidsvision om ett samhälle med tillgång till förnybar, tillförlitlig och kostnadseffektiv energi till bostäder, handel, transport och industri.
ModElling the Regional and Global Earth system (MERGE)
Område: Klimatförändring
Koordinator: Lunds universitet
Även om vi redan idag har tillräcklig kunskap om klimatförändringarna för att motivera utsläppsminskande åtgärder och en anpassning av samhället, finns det fortfarande ett behov av att bättre förstå de osäkerheter som återstår när det gäller att bedöma klimatförändringarna och dess konsekvenser.
Security Link
Område: Säkerhet och krisberedskap
Koordinator: Linköpings universitet
Säkerhet och krisberedskap täcker områden som trådlös kommunikation, avancerade sensorer och detektorer, sensor- och informations-fusion, beslutsstöd och koordinering för krishantering men också tillhörande etiska frågor.