Centrum för hållbar luftfart (CSA)
I takt med att bostadsområden alltmer närmar sig landets flygplatser finns det behov av att utveckla luftfarten för att minska buller och utsläpp och därför beslutade Trafikverket och KTH att skapa CSA. Syftet är att skapa svensk ledande forskning kring styrning och drift av luftfart med hänsyn till miljön, särskilt buller. Förhoppningen är att centrumet kommer att kunna generera samhällsnytta, både i ett kort- och långtsiktigt perspektiv, och i ett lokalt och internationellt perspektiv.
Läs mer om CSA
Kontakta CSA
ECO2 Vehicle Design
ECO2 engagerar sig i multi-disciplinär och multi-fordonsforskning för att hitta lösningar på tvärfunktionella problem inom fordonssystemet. För att åstadkomma detta samlar centrumet forskningsexpertis från akademi och industri inom områden som aerodynamik, akustik, fordonsdynamik, lättviktsstrukturer, livscykelanalys, hållbarhet, systemvetenskap, och modularisering.
Läs mer om ECO2 Vehicle Design
Kontakta ECO2
Integrated Transport Research Laboratory (ITRL)
ITRL vill underlätta för övergången till ett hållbart transportsystem genom en integrerad forskningsmetod som sammanför flera intressenter. Visionen är en värld där framtida generationer har tillgång till social rättvisa, miljömässigt rena samt effektiva transportsystem. Centrumets uppdrag är att bygga och förmedla kunskap som bidrar till omställningen mot hållbara vägtransporter. Det gör de genom att integrera olika discipliner, systemnivåer och intressenter i deras forskning.
Läs mer om ITRL
Järnvägsgruppen (JVG)
Järnvägsgruppens syfte är att bidra till utveckling och ökad konkurrenskraft för järnvägen och svensk järnvägsindustri genom att skapa kunskap inom järnvägsrelaterade ämnen. Det gör vi genom forskning och utbildning i ämnen som behandlar spårtrafik.
Idag är Järnvägsgruppen aktiv i ett flertal Excellensområden (Trafikverkets finansiering) och EU-projekt inom Europe’s Rail där vi samarbetar i princip med alla aktörer inom järnvägen såsom fordonstillverkare, infrastrukturhållare, operatörer, högskolor, forskningsinstitut och konsulter.
Läs mer om JVG
Kontakta JVG
Swedish Maritime Robotics Centre (SMaRC)
SMaRC är ett tvärvetenskapligt forskningscenter för maritim robotik. Huvuduppgiften är att utforska och demonstrera lösningar som kan bidra till övergången till autonoma intelligenta undervattenssystem. Centrumet fokuserar på fyra forskningsdiscipliner – autonomi, uthållighet, perception och kommunikation – med syfte att utveckla nästa generations maritima robotik för havsproduktion samt värna om samhället och miljön.
Läs mer om SMaRC
Kontakta SMaRC
Transport Research Environment med Novel Perspectives (TRENoP)
TRENoP genererar forskning med fokus på marktransporter och utforskar innovativa teknik- och policykoncept, intelligenta beslutsstöd på taktisk, operativ och strategisk nivå samt implementationsprocesser.