Skip to main content
To KTH's start page To KTH's start page

Continuing educational programs 2009

HT 2009, AD234V, Arkitekturens Kvalitetsfrågor, 7,5 hp

Målgrupp
Kursen vänder sig till arkitekter, stadsplanerare, bebyggelseantikvarier och ingenjörer. Både praktiserande yrkesutövare och doktorander är välkomna att delta i kursen.

Kursmål
Kursen har tre övergripande mål. Efter genomförd kurs ska studenten ha kännedom om begreppet kvalitet och kunna visa hur kvalitetsbegreppet används inom arkitekturen. Studenten ska ha utvecklat förmågan att redovisa exempel på begreppsanvändning och professionella kvalitetsbedömningar. Kursdeltagarna ska genom eget arbete tränga in i några centrala kvalitetsfrågor inom arkitekturen.

Kursinnehåll
Kursen behandlar följande teman:praktisk forskningsmetodik för arkitekturämnet; teoriert om arkitektonisk kvalitet; kvalitetsarbete- exempel från praktiken, arkitekturtävlingar - hur utses förstapritagare? Arkitekturpriser- hur redovisas och motiveras vinnare? kvalitetsbegreppet i Nordens arkitekturpolitiska program.

Kursupplägg
Kursen består av föreläsningar, studiebesök, övningar, en individuell skrivuppgift samt kritikomgång av den egna skrivuppgiften.

Behörighet
Grundläggande högskolebehörighet, dvs avslutad gymnasieutbildning, el mots, inkl svenska och engelska.

Litteratur
Meddelas i samband med kursstart.

HT 2009, AD222V, Arkitektur för ett åldrande samhälle, 10 hp

Fort- och vidareutbildningskursen Arkitektur för ett åldrande samhälle fokuserar på designuppgiften att skapa goda boendemiljöer för äldre med behov av omsorg och assistans i tredje och fjärde livsåldern. Utgångspunkten är ett betraktelsesätt, där arkitektur är den fysiska ramen för en upplevelse av igenkänning och trygghet i vardagen. Genom föreläsningar och praktiska övningar uppmärksammas hur arkitektur och rummets gestaltning kan användas som terapeutiska mål i en omsorgs- och omvårdnadssituation.

Kursmål
Kursen syftar till att lyfta fram aspekter i arkitekturen, viktiga för positiva upplevelser en miljö. Genom föreläsningar i seminarieform, studiebesök och genom eget arbete studeras arkitektur och omsorg som upplevelse, färg, form och byggnadstyp. Fokus ligger på hur arkitekturens egenskaper kan användas i en omvårdnadssituation för äldre med demens eller somatiska problem.

Kursinnehåll
Arkitektur för ett åldrande samhälle fokuserar på designuppgiften att skapa goda boendemiljöer för äldre med behov av omsorg och assistans i tredje och fjärde livsåldern. Utgångspunkten är ett betraktelsesätt, där arkitektur skapar den fysiska ramen för en upplevelse av igenkänning och trygghet i vardagen.

Kursupplägg
Genom föreläsningar och praktiska övningar uppmärksammas hur arkitektur och rummets gestaltning kan användas som terapeutiska mål i en omsorgs- och omvårdnadssituation.
Behörighet

Litteratur
Meddelas inför kursstart.

VT 2010, AD242V, Att utvärdera arkitektur, 7,5 hp.

Fort- och vidareutbildningskursen ”Att utvärdera arkitektur – teorier och praktiska metoder” innehåller två huvudmoment; föreläsningar och projektarbete. Det egna arbetet innebär att deltagarna i kursen skall tillämpa en utvärderingsmetod på en miljö och redovisa resultat för kursdeltagarna. Föreläsningarna i kursen behandlar både utvärderingsteorier och praktiskt orienterade metoder som används vid professionella bedömningar av miljöer.

I fokus för intresset är utvärderings- och analysmetoder inom arkitektur och stadsbyggnad. Hur kan kvaliteter i miljöer identifieras, beskrivas och utvärderas? I vilken grad går det att tidigt i planeringen förutse hur den färdiga miljön kommer att upplevas? Vilka teorier och metoder ligger till grund för professionella utvärderingar av arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt? Hur träffsäkra är professionens utvärderingsmetoder.

Syfte:
Kursen syftar till att lyfta fram, diskutera och kritiskt granska metoder för analys och utvärdering av arkitektur och stadsbyggnad. I syftet ingår att kombinera teori och praktik. Föreläsningar teoretiska innehåll skall omsättas i praktiska tillämpningar genom övningar och redovisningar. Erfarenheterna ger möjlighet till kritisk reflektion.

Översikt:
Fort- och vidareutbildningskursen omfattar föreläsningar och projektarbete. I kursen ingår nio föreläsningar kommer att behandla följande teman:

1) Utvärderingsteori
2) Att bedöma arkitekturtävlingar
3) Gå-tur metoden
4) Film-tur metoden
5) Semantiska beskrivningsmodeller (Küller)
6) Imagebility (granska utvärderingar: Lynch)
7) SAVE-metoden (Danmark)
8) Platsanalys (Norge)
9) Space Syntax

Projektarbete
Projektarbetet innebär att deltagarna skall göra en utvärdering som egen självständigt uppgift. Arbetet skall planeras i samråd med kursansvariga lärare. Projektarbetet skall redovisas skriftligt i ett paper (artikel/ uppsats) och/eller som en fördjupad power point presentation.

Projektarbetet skall presenteras på särskilt seminarium för övriga deltagare i kursen. Redovisningen skall ligga till grund för en kritisk diskussion om för- och nackdelar med valda utvärderingsmetoder.

Målgrupp:
Kursen vänder sig till alla som genom studier på universitets- eller högskole-nivå kommit i kontakt med arkitektur och stadsbyggnad. Professioner som arkitekter, inredningsarkitekter, stadsplanerare och planingenjör är välkomna. Sökanden kan vara praktiseran-de yrkesutövare, elev i högre årskurser och/eller doktorand.

Kursledning och kursinformation:
Plats Arkitekturskolan.

Tidplan:
Kursen löper under VT 2010 med avslutning i juni 2011.

Introduktion och kursmaterial:
Kursstart meddelas senare. Litteraturlista delas ut i samband med kursstart.

Lärare/ kontaktpersoner:
Magnus Rönn, tfn 08-790 85 65, magnusr@arch.kth.se,
Jonas E Andersson, tfn 08-790 85 41, e-post jonasa@arch.kth.se.
Christina Bodin Danielsson, tfn 08-790 85 42, christina.bodin.danielsson@bredband.net

HT 2010, AD234V, Arkitekturens kvalitetsfrågor, 7,5 hp.

Kursen ges under hösten. Är du intresserad av att veta mer, kontakta Magnus Rönn: email magnus.ronn@arch.kth.se.

Se även: http://www.kth.se/abe/om_skolan/organisation/inst/arch/utb/fovidfex/hosten-2010-1.56544

HT 2010, AD222V, Arkitektur för ett åldrande samhälle, 10 hp.

Kursen ges under hösten. Är du intresserad av att veta mer, kontakta Jonas E Andersson: email jonas.andersson@arch.kth.se.

Se även:
http://www.kth.se/abe/om_skolan/organisation/inst/arch/utb/fovidfex/hosten-2010-1.56544

HT 2010, AD2EA1 Experiencing Architecture, 6 hp (elective course)

This course will start in September the 28th. If you would like to know more about the course, please contact Christina Bodin Danielsson, email christina.bodin.danielsson@arch.kth.se.

Further information, see link:
http://www.kth.se/abe/om_skolan/organisation/inst/arch/utb/frivilligakurser/friv-ht2010-1.64818