Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Talböcker

Har du svårt att läsa tryckt text kan du få kurslitteraturen anpassad. KTH Biblioteket hjälper dig att få tillgång till det format som passar dig och dina förutsättningar.

Kommande evenemang om läshjälpmedel

Du som har en läsnedsättning som som gör det svårt att läsa tryckt text kan få hjälp av biblioteket att få kurslitteratur anpassad efter dina behov. En läsnedsättning kan ha flera orsaker; dyslexi, synnedsättning eller annan funktionsvariation.

Det vanligaste anpassningen är talböcker , e-textböcker  och punktskrift. Talböcker går att läsa på dator, mobil eller surfplatta.

Talböckerna finns i talboksbiblioteket Legimus. Du som har en läsnedsättning kan få tillgång till Legimus. För att få ett konto ska du boka en talboksintroduktion hos oss på biblioteket. Du väljer den tid och plats som passar dig bäst, och vi erbjuder tider på Huvudbiblioteket och digitalt via Zoom.

Boka en talboksintroduktion

Gå till talboksbiblioteket Legimus

Om din kursbok inte finns i Legimus så hjälper vi dig att beställa en talbok eller e-text. Produktionen kan ta tid, kolla därför kurslistan så snart du kan och meddela oss om du saknar någon bok i Legimus. Du beställer en bok genom att mejla oss på biblioteket@kth.se .

Är du lärare? Beställ talböcker i god tid före terminsstart

Du som är lärare får gärna skicka in kurslitteraturlistor för kommande kurser så vi kan förbeställa inläsning av den litteratur som saknas så att de finns klara till kursstart. Skicka kurslitteraturlistorna till biblioteket@kth.se . Observera att det är MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) som avgör vilka böcker som kan läsas in.

Boka resursrum

Du som har intyg från samordnare ( Funka ) kan boka resursrum på huvudbiblioteket, i Kista eller i Flemingsberg. Det är Funka som lägger in behörigheten till resursrummet på ditt passerkort. Rummen går att boka de tider lokalerna är öppna, och de bokas i förväg. Du bokar själv i bokningsschemat.

Boka resursrum

Andra hjälpmedel

Tortalk

Alla på KTH kan gratis ladda ner talsyntesen Tortalk på sin dator. Tortalk är ett program som kan läsa upp alla typer av digitala texter.

Läs mer om Tortalk

Rättstavningsprogram

Studenter och anställda på KTH kan också få tillgång till flera rättstavningsprogram, som Stava Rex för svensk text och Spellright för engelsk text.

Läs mer om rättstavningsprogram

Vi som jobbar med talböcker

Annika Övergaard
Annika Övergaard bibliotekarie
Aruna Velupillai
Aruna Velupillai bibliotekarie
Therese Lind
Therese Lind bibliotekarie
Viveka Norström Hallberg
Viveka Norström Hallberg Bibliotekarie