Innovation i skärgården på Djurös marina fältstation
Behov av goda förutsättningar för fältbaserad forskning
Att bedriva forskning i verkliga miljöer, testa ny teknik och demonstrera prototyper är nödvändigt för en effektiv innovationsprocess. Idag finns få platser i Stockholms skärgård där KTH kan göra fältbaserad forskning om Östersjön och dess kustlandskap på ett smidigt och varaktigt sätt.
Innovation på marin fältstation
I samarbete med Värmdö kommun håller KTH på att utveckla en marin fältstation på Djurö. Med ett idealiskt läge endast 40 minuters bilresa från Slussen har KTH tillgång till en yta på en inhägnad kommunal VA-anläggning. Här finns möjlighet att lägga till med båt och från Djurö kommer man snabbt ut på Kanholmsfjärden och vidare ut på öppet hav. En verkstadsmodul har etablerats och det finns även en mindre arbetsbåt utrustad för verksamhet året runt. Vid stationen genomförs för närvarande fälttester av undervattensdrönare och bärplansteknik för småbåtar .
På Djurö finns unika möjligheter att utveckla en mångsidig plattform för innovation i skärgårdsmiljö. En plats som forskare kan använda för att ta fram nya lösningar för ett hållbart Östersjön samt en mötesplats där besökare kan lära sig mer om hur forskningen kan bidra till en bättre havsmiljö.
Upprustning för bättre användbarhet
Med relativt enkla insatser kan stora förbättringar göras vad gäller tillgänglighet och användbarhet på fältstationen. Utökad förvaringsyta, el och nätverk samt riggar för långtidstester i sjön kommer att ge stor nytta vid exempelvis tester av robotar, utveckling av sonder och sensorer.
Projektansvarig är Fredrik Gröndahl , marinbiolog och lektor vid Institutionen för hållbar utveckling, teknik och miljövetenskap samt Ivan Stenius (biträdande projektledare), lektor vid Institutionen för teknisk mekanik. Utvecklingen av Djurö fältstation sker i nära samarbete med KTH Vattencentrum, övriga forskare inom KTH Baltic Tech Initiative och ledningen för Värmdö kommun.