KTH-forskarna med störst genomslag – hela listan
Drygt 160 forskare från KTH räknas bland världens allra främsta enligt ny statistik.
– Det är jätteroligt såklart och ett kvitto på att vår forskarinsats senaste tio åren har lönat sig, säger professor Raid Karoumi, en av dem som finns med på en lista över världens mest citerade.
Totalt 162 av KTH:s forskare finns i toppen när man ser till antalet citeringar under hela deras karriär. Det visar en offentlig databas med toppforskare från hela världen som statistikern John Ioannidis från Stanford University publicerat.
Listan omfattar de två procent mest citerade forskarna inom 22 vetenskapliga discipliner och 176 underområden. Underlaget, forskningsdatabasen Scopus, bygger på citeringar fram till och med 2019 och omfattar totalt 100 000 forskare över hela världen.
Raid Karoumi , professor i brobyggnad, har en topplacering inom området Civil Engineering. Tillsammans med forskarkollegor har han utvecklat sensorsystem som håller koll på broars ”hälsotillstånd” – nydanande forskning som gett eko i forskarvärlden.
Under många år har han också lett arbetet med utveckling av analysmetoder för broar som ska trafikeras av framtidens höghastighetståg. Det har gjort forskargruppen till en av de ledande i världen inom området.
Rätt i tiden
– Vi var bland de första när det gäller tillämpning av AI på brokonstruktioner. Bland annat gjorde vi som en kul grej världens första twittrande bro, nya Årstabron i Stockholm – den väckte stort intresse. Sedan dess har vi utvecklat flera applikationer som i realtid kan mäta hur broarna mår och göra förutsägelser om deras livslängd, säger han.
Han tror att genomslaget för forskningen beror på att den legat rätt i tiden och bidragit till samhällsnytta.
– Vi har egentligen inte själva utvecklat någon ny teknik utan använt de senaste rönen inom AI och algoritmer för nya tvärvetenskapliga tillämpningar.
Gott rykte sprids
En stor del av forskningen har skett i samarbete med Trafikverket. Bara i Stockholm har Raid Karoumi och hans kollegor testat och utvärderat ett flertal av stadens stora broar. Nu startar han ännu ett EU-finansierat projekt om järnvägsbroar för höghastighetståg.
– Det ena ger det andra. När man får uppmärksamhet inom ett projekt sprider sig det goda ryktet, säger han.
De 162 topprankade forskarna från KTH representerar 48 ämnen, alltifrån energiteknik och tillämpad fysik till filosofi och miljövetenskap. Allra mest citerad inom sitt område är Mathias Uhlén (Biochemistry & Molecular Biology) följd av Mats Hillert (Materials), Berk Hess (Chemical Physics), Ann Christine Albertsson (Polymers) och Karl Henrik Johansson (Industrial Engineering & Automation).
– Med tanke på den alltmer ökande konkurrensen är det imponerande att så många KTH-forskare finns med högt upp på listan. Sammanställningen ger en bra indikation på vilka framgångsrika ”veteranforskare” som KTH har, säger Per-Anders Östling, rankingexpert på KTH.
Text: Christer Gummeson