Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Workshop om beställare och byggherrars roll kopplat till logistik

Den 22 februari har CBE och Prolog har arrangerat en workshop där deltagare fick titta närmare på beställare och byggherrars roll när det kommer till logistik. Syftet med workshopen var att skapa en förståelse för beställare och byggherrars roll och krav på kunskap i logistik. Workshopen inleddes med en genomgång av forskning inom området. Det finns inte ett rätt svar på hur byggherrens roll ser ut för olika logistiklösningar. I vissa situationer kanske kunskap ska finnas in-house medan i andra kanske den ska upphandlas till det enskilda projektet.

Under workshopen har följande frågor diskuterats:

  1. Vilka faktorer påverkar huruvida en Byggherre ska ta en aktiv roll för logistiken?
    • Syftar till att utröna vilka faktorer/projektkaraktäristik som spelar roll för att byggherren/beställaren ska ta den aktiva rollen i att utforma en logistiklösning istället för att låta entreprenörerna ansvara för utformningen av lösningen.
  2. Vilken typ av logistikkunskap bör Byggherren ha in-house och vilken kunskap kan outsourcas till konsulter?
    • Syftar till att identifiera vilken kunskap de själva anser att de behöver och vilken typ av kunskap som man kan köpa in i form av konsulter.
  3. Hur hanterar man städer och kommuners olika krav i en logistiklösning?
    • Syftar till att undersöka hur städer och kommuner ska kravställa logistiken i olika typer av projekt och hur det ska kommuniceras till byggherrar och entreprenörer.
  4. Hur bör en Byggherre driva utvecklingen av ett hållbart samhällsbyggande genom logistik?
    • Syftar till att undersöka hur samhällsbyggnadssektorn kan utvecklas med avseende på logistik och vad byggherrens roll blir i detta arbete.
Innehållsansvarig:Helena Tirri Stålbo
Tillhör: Centrum för byggeffektivitet (CBE)
Senast ändrad: 2019-02-12