Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Continuing educational programs 2010

VT 2010, AD242V, Att utvärdera arkitektur, 7,5 hp.

Fort- och vidareutbildningskursen ”Att utvärdera arkitektur – teorier och praktiska metoder” innehåller två huvudmoment; föreläsningar och projektarbete. Det egna arbetet innebär att deltagarna i kursen skall tillämpa en utvärderingsmetod på en miljö och redovisa resultat för kursdeltagarna. Föreläsningarna i kursen behandlar både utvärderingsteorier och praktiskt orienterade metoder som används vid professionella bedömningar av miljöer.

I fokus för intresset är utvärderings- och analysmetoder inom arkitektur och stadsbyggnad. Hur kan kvaliteter i miljöer identifieras, beskrivas och utvärderas? I vilken grad går det att tidigt i planeringen förutse hur den färdiga miljön kommer att upplevas? Vilka teorier och metoder ligger till grund för professionella utvärderingar av arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt? Hur träffsäkra är professionens utvärderingsmetoder.

Syfte:
Kursen syftar till att lyfta fram, diskutera och kritiskt granska metoder för analys och utvärdering av arkitektur och stadsbyggnad. I syftet ingår att kombinera teori och praktik. Föreläsningar teoretiska innehåll skall omsättas i praktiska tillämpningar genom övningar och redovisningar. Erfarenheterna ger möjlighet till kritisk reflektion.

Översikt:
Fort- och vidareutbildningskursen omfattar föreläsningar och projektarbete. I kursen ingår nio föreläsningar kommer att behandla följande teman:

1) Utvärderingsteori
2) Att bedöma arkitekturtävlingar
3) Gå-tur metoden
4) Film-tur metoden
5) Semantiska beskrivningsmodeller (Küller)
6) Imagebility (granska utvärderingar: Lynch)
7) SAVE-metoden (Danmark)
8) Platsanalys (Norge)
9) Space Syntax

Projektarbete
Projektarbetet innebär att deltagarna skall göra en utvärdering som egen självständigt uppgift. Arbetet skall planeras i samråd med kursansvariga lärare. Projektarbetet skall redovisas skriftligt i ett paper (artikel/ uppsats) och/eller som en fördjupad power point presentation.

Projektarbetet skall presenteras på särskilt seminarium för övriga deltagare i kursen. Redovisningen skall ligga till grund för en kritisk diskussion om för- och nackdelar med valda utvärderingsmetoder.

Målgrupp:
Kursen vänder sig till alla som genom studier på universitets- eller högskole-nivå kommit i kontakt med arkitektur och stadsbyggnad. Professioner som arkitekter, inredningsarkitekter, stadsplanerare och planingenjör är välkomna. Sökanden kan vara praktiseran-de yrkesutövare, elev i högre årskurser och/eller doktorand.

Kursledning och kursinformation:
Plats Arkitekturskolan.

Tidplan:
Kursen löper under VT 2010 med avslutning i juni 2011.

Introduktion och kursmaterial:
Kursstart meddelas senare. Litteraturlista delas ut i samband med kursstart.

Lärare/ kontaktpersoner:
Magnus Rönn, tfn 08-790 85 65, magnusr@arch.kth.se,
Jonas E Andersson, tfn 08-790 85 41, e-post jonasa@arch.kth.se.
Christina Bodin Danielsson, tfn 08-790 85 42, christina.bodin.danielsson@bredband.net

HT 2010, AD234V, Arkitekturens kvalitetsfrågor, 7,5 hp.

Kursen ges under hösten. Är du intresserad av att veta mer, kontakta Magnus Rönn: email magnus.ronn@arch.kth.se.

Se även: http://www.kth.se/abe/om_skolan/organisation/inst/arch/utb/fovidfex/hosten-2010-1.56544

HT 2010, AD222V, Arkitektur för ett åldrande samhälle, 10 hp.

Kursen ges under hösten. Är du intresserad av att veta mer, kontakta Jonas E Andersson: email jonas.andersson@arch.kth.se.

Se även:
http://www.kth.se/abe/om_skolan/organisation/inst/arch/utb/fovidfex/hosten-2010-1.56544

HT 2010, AD2EA1 Experiencing Architecture, 6 hp (elective course)

This course will start in September the 28th. If you would like to know more about the course, please contact Christina Bodin Danielsson, email christina.bodin.danielsson@arch.kth.se.

Further information, see link:
http://www.kth.se/abe/om_skolan/organisation/inst/arch/utb/frivilligakurser/friv-ht2010-1.64818