Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

TranSiC tar in 4 miljoner i sin första finansiering

TranSiC AB har tagit in 4 miljoner i sin första externa finansiering. De båda finansiärerna är Volvo Technology Transfer AB och Midroc New Technology AB. Bolaget utvecklar och tillverkar krafttransistorer i kiselkarbid. Två stora konkurrensfördelar, jämfört med dagens kiselelektronik, är att kiselkarbid tål väldigt höga spänningar och temperaturer. Ett framtida tillämpningsområde är exempelvis vindkraftverk, hybridbilar och eltåg, där stora energi- och kostnadsbesparingar finns att vänta. En snabbt växande marknad som 2005 värderades till 10 miljarder.

- Vi är mycket glada över att få två finansiella partners med så stor industriell erfarenhet. Den här investeringen ger oss möjlighet att ta fram bipolära krafttransistorer i kiselkarbid till kunder som utvecklar motorstyrning, elsvetsar och tex. DC/AC omvandlare. Vår första produkt är specificerad för att hantera 1200 Volt och våra konkurrensfördelar är låga effektförluster, snabb switchning och överlägsen tålighet. Vi planerar för en kapselteknologi som i första hand ska tåla temperaturer upp till 225 ºC som standard” säger Bo Hammarlund, VD på TranSic AB.

Bolaget grundades i december 2005 och har sedan start utvecklats i Stockholm Innovations & Growth´s (STING) inkubatorsprogram. Pär Hedberg, som är VD och affärscoach på STING, ser mycket positivt på investeringen:

- TranSiC har lyckat attrahera två mycket bra investerare för bolagets framtida utveckling. Dessa investerare tillför både kompetens och kapital och vi är mycket glada att bolaget på så kort tid lyckats komma till denna position.

Volvo Technology Transfer (VTT), som är AB Volvos riskkapitalbolag, ser stora möjligheter med TranSics produkter inom fordonsindustrin:

- För fordonsindustrin är kraftelektroniken en allt större utmaning. TranSiCs produkter ökar flexibiliteten i hur man kan konstruera och maximera verkningsgraden för t ex drivningen av hybridfordon. Vi är glada åt att delta i teamet för att kommersialisera den här nya teknologin, säger Johan M Carlsson, Investment Director vid VTT

Midroc New Technology AB, som är en del i Midroc Group i Skandinavien är imponerade av både TranSiCs produkt och team.

- Vi är övertygade om att TranSiC i sin FoU-omgivning kommer att presentera bra produkter samt en rad tekniska innovationer och nya lösningar som industrin kommer att ha nytta av. Speciellt ser vi tåligheten av höga temperaturer för BitSiC som en nyckelparameter för en snabb framgång, säger VD Göran Linder vid Midroc New Technology AB.

Fakta om TranSiC

TranSiC är ett start-up från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH i Kista, grundat i december 2005 av professor Mikael Östling, docent Martin Domeij och civ.ing Bo Hammarlund. TranSiC stöddes vid starten ekonomiskt av Vinnova och Energimyndigheten. TranSiC har sedan starten haft professionell handledning i affärsutvecklingen av Stockholm Innovation and Growth. TranSiCs affärsidé är att erbjuda industrin krafttransistorer i kiselkarbid. Målapplikationer är t ex kompakt motorstyrning överskridande 1 kW, tex. för framtida hybrid-elektriska fordon (HEV), distribuerade elkraftgenerering till kraftnätet, kraftelektronik i tillämpningar vid höga temperaturer och tillämpningar med högfrekvens och hög spänning. För mer information:

Läs mer om TranSiC

Fakta om STING

STING är en supportorganisation för nya innovativa teknikföretag
Stockholm Innovation & Growth, STING, är ett helägt dotterföretag till stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholm stad.

STING:s mål är att varje år bidra till 12 nya företags utveckling, samt säkerställa Kista Science Citys position som dynamisk mötesplats för entreprenörer och innovation. STING erbjuder industriellt stöd och riskkapital till nystartade teknikbolag.

Med fem olika stödprogram hjälper man teknikbolagen med allt ifrån företagsidé till global internationalisering. Varje program leds av entreprenörer och experter från näringslivet. STING startade sin verksamhet 2002 och har fram till idag bidragit till ett 30-tal svenska teknikföretags framgångar. Inom STING finns även affärsängelnätverket Kista Investment Network och riskkapitalbolaget Sting Capital. STING har utvärderat över 400 projekt och antagit 32. För mer information

Läs mer om Stockholm Innovation & Growth