Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sverigefinal inför World Robot Olympiad

Lördagen den 11 oktober tävlar ca 25 svenska gymnasielag i robotprogrammering. Vinnande lag får åka till världsfinalen i Yokohama i slutet av oktober. Tävlingen går av staplen på KTH ICT, Isafjordsgatan 28.

KTH och föreningen NORDVÄXT Intressenter samarrangerar den första svenska tävlingen inom World Robot Olympiad på KTH i Kista med 25 anmälda lag. WRO är en internationell tävling i robotprogrammering samt i idé- och produktutveckling med robotar som bas. Det handlar om en lagtävling för ungdomar på 16-18 år. Lagen består av två-tre lagmedlemmar och en coach, och man tävlar i två klasser. Vinnarna går vidare till världsfinalen i Yokohama den 31 oktober till 2 november 2008.
Hittills har tävlingen nästan uteslutande körts i östasiatiska länder, men nu vill arrangörerna få svenska ungdomar mäta sina krafter internationellt.
- Genom WRO vill vi låta svenska ungdomar prova på att tävla mot ungdomar från starka länder som är stora konkurrenter för skandinaviska teknikföretag, berättar en av initiativtagarna Lennart Nyström på NordväxtIntressenter. Våra ungdomar måste tidigt möta världen när det gäller naturvetenskap och teknik om vi ska få ett näringsliv som uthålligt matchar den globala konkurrensen.

Tävlingen består av en regelstyrd klass och en öppen.

I den regelstyrda klassen ska lagen på tävlingsdagen bygga och programmera en robot som under 2 minuter löser uppgifter på en tävlingsbana. Typen av uppgifter är delvis kända i förväg, men närmare detaljer och ytterligare regler får lagen först på tävlingsdagen.
I den öppna klassen ska lagen bygga en ”robot” inom temat ”Rädda den globala miljön”. ”Roboten” byggs före tävlingsdagen men ställs ut och presenteras under denna dag.

Grunden för båda klasserna är LEGO Mindstorms robotset (NXT eller RCX) med lite extra legobitar. I den öppna klassen får lagen därutöver fritt välja ytterligare material.

Schema för den svenska finalen

Den öppna delen börjar kl 13.

Tider Händelser
08.00 Receptionsansvariga och funktionärer kommer
08.30-09.30 Deltagande lag installerar sig och förbereder öppen kategori. Domarna kontrollerar att robotarna är helt nerplockade.
09.30 Invigning och bordet i reglerad klass visas
09.45-12.15 Lagen jobbar med att bygga robotar och programmera i 150 min
Jury i öppen klass idkar självstudier
12.15 Inmätning av robotar
12.15-13.00 Lunch
13.00-13.55 Första omgången matcher i reglerad klass samt första jurybedömningar i öppen klass
13.55-14.10 10 minuters justeringsmöjlighet
14.10-15.05 Andra omgången matcher i reglerad klass samt fortsatta jurybedömningar i öppen klass
15.00-15.30 Juryerna i öppen klass nominerar kandidater till vinnare
15.30-16.30 Juryerna i öppen klass bedömer nominerade och väljer slutlig vinnare
16.30-17.00 Pris- och diplomutdelningar

Fakta om NORDVÄXT Intressenter

NORDVÄXT Intressenter arbetar sedan sex år med att stimulera barns och ungdomars kreativitet och uppfinningsrikedom samt intresse för naturvetenskap och teknik, innovationer och entreprenörskap. Och för att detta ska vara en naturlig del av skolans verksamhet i en ”röd tråd” från förskola till högskola. Därigenom vill NORDVÄXT bidra till att långsiktigt skapa bättre förutsättningar för framtida tillväxt och välfärd.
NORDVÄXT erbjuder därför idag (i de flesta fall i samarbete med KTH) följande konkreta koncept till för- och grundskolor samt gymnasier:
• Snilleblixtarna (idé- och uppfinnarverksamhet för förskolans 5-åringar och grundskolans år F-5)
• Finn upp (idé- och uppfinnarverksamhet för grundskolans år 6-9)
• First Lego League (tävling i robotprogrammering för grundskolan år 4-9)
• World Robot Olympiad (tävling i robotprogrammering för gymnasiet)
• Unga Forskare (regional utställning av forskningsinriktade projektarbeten i gymnasiet)
Målet för det fortsatta arbetet är att fler elever, lärare och skolor än idag ska engagera sig i och arbeta med dessa koncept.

De viktigaste medlen för att nå målet är att eleverna på olika sätt uppmärksammas och inspireras genom inspirationslektioner, mentorer, utställningsmöjligheter, tävlingar etc.

Kontakt
Lennart Nyström
070-224 31 25
info@nordvaxt.nu

Innehållsansvarig:Utbildningsenheten
Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2008-10-10