Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Tanzanias president invigde KTH-byggt kommunikationsnät genom Serengeti

Onsdagen 27 juni 2007 invigde Tanzanias president Kikwete det kommunikationsnät genom Serengeti som studenter och lärare från KTH och Tanzaniska universitet byggt i samarbete med olika lokala intressenter. En optisk fiberkabel är dragen av Tanesco, det statliga elbolaget, mellan distriktshuvudstäderna Bunda och Mugumu och passerar ett femtontal byar däremellan.

Kommunikationsnät i Serengeti

Studenterna har byggt ett gigabit ethernet över fibern och hittills anslutit två disktriktsjukhus, två primärvårdcentraler, tre högstadieskolor och två distriktskontor (motsv. kommuner) i distriktshuvudstäderna och en av de mellanliggande byarna.

President Kikwete samtalade under invigningen med översköterskan på distriktssjukhuset i Mugumu inför en publik som sedan kunde höra hela samtalet i en högtalaranläggning.

Även om man av ekonomiska och praktiska skäl valt smalbandig IP-telefoni för själva demonstrationen snarare än bredbandig högupplöst videokonferens, vilket hade varit tekniskt möjligt, så är detta en illustration av att bredband är på väg ut på landet också i utvecklingsländer.

- Fibern genom Serengeti är ett bra exempel på en öppen infrastruktur där ägaren ser kostnadsbesparingar i själva användningen, berättar professor Björn Pehrson, KTH ICT. Traditionella operatörer däremot betraktar det som ”externaliteter” och anser att de reella intäkterna kommer från individuella abonnenter.

En del i uppbyggnaden av det Afrikanska kunskapssamhället

Projektledare för projetet är Amos Nungu, lärare vid Dar es Salaam Institute of Technology och doktorand vid Telekommunikationssystemlaboratoriet vid KTH i Kista.

Afrika har hittills i stort sett helt saknat terrestriell kommunikationsinfrastruktur. En snabb fibrering pågår dock, i första hand i samband med utbyggnaden av elnäten. Detta ökar sannolikheten för att få tillstånd öppen access liknande den modell som det Stockholmsägda Stokab utvecklade som pionjär under 1990-talet och som sedan dess har sprids över världen.

Genom med denna utveckling får de afrikanska universiteten möjlighet att bidra till uppbyggnaden av det Afrikanska kunskapssamhället precis som universiteten på andra håll i världen har gjort tidigare.

Fortsatt arbete

I höst kommer studenter att arbete med följande prioriterade användningsområden baserat på det nya nätet i Serengeti

- Inom hälsosektorn: fortbildning av vårdpersonal (läkare, sjuksköterskor och paramedics) vid distriktssjukhus och primärvårdscentraler, Hospital Management Information Systems (HMIS) med patientjournaler och produktion av hälsostatistik
- Inom utbildningssektorn: In-service fortbildning av lärare och elever vid teacher training colleges och secondary schools
- Inom local government: stöd för budgetering/budgetuppföljning samt environment impact assessment.
- Stimulera vidareutveckling av entreprenörskap i våra piloter för att stärka infrastrukturen med helpdesk-aktiviteter, distribution och underhåll av teknisk utrustning, kabelspikning.

Projektet kommer att presenteras vid Svenska Stadsnätsföreningens Bredbandsbåt-konferens mellan Stockholm och Mariehamn 25-27 september.