Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Prestigefyllt europeiskt anslag till professor Östling

Professor Mikael Östling har tilldelats ett mycket prestigefyllt anslag från det Europeiska forskningsrådet, ERC. I den första omgången av utlysningar av de s k ”advanced investigator grants”, som nu slutligen genomförts, har alltså ytterligare en KTH-forskare lyckats få ett anslag. Det handlar om individuella anslag för att stödja Europas främsta forskare.

- Jag är mycket glad att ha fått det här prestigefyllda anslaget, berättar professor Mikael Östling. Jag har nu bjudits in att slutförhandla villkoren för ett anslag som löper på 5 år och kan uppgå till hela 2 M Euro.

Forskningsprojektet heter OSIRIS som står för ”Open Silicon based research platform for emerging devices”. Det handlar om forskning på nanometerbaserade halvledarkomponenter för den framtida ICT-industrin. Några av områdena det handlar om är 3D nanotrådar som är baserade på kisel och/eller germanium, lågfrekvensbrus i nedskalade strukturer samt töjda kiseltrådar för kiselbaserad fotonik.

- Projektet har ett antal utmanande forskningsområden för långsiktig och banbrytande komponentteknologi bortom 2015, berättar professor Mikael Östling. Den stora projektfinasieringen ger oss också stor frihet att utveckla våra internationella samarbeten och rekrytering.

Tidigare har också fyra andra KTH-forskare belönats i den första ansökningsomgången

Axel Brandenburg, Nordiska institutet för teoretisk fysik, Nordita/KTH: AstroDyn Astrophysical Dynamos
Johan Håstad: ApproxNP Approximation of NP-Hard Optimization Problems
Börje Johansson: Atomic-Level Physics of Advanced Materials
Bjorn Ottersten: AMIMOS Agile MIMO Systems for Communications, Biomedicine, and Defense

European Research Council, ERC

Det Europeiska forskningsrådet (ERC) bildades 2007 och har som syfte att stödja de bästa forskarna i Europa. Ett långsiktigt mål är att öka den vetenskapliga excellensen i Europa och höja dess profil på en global nivå. En stor skillnad mot andra anslag från EU är att ERCs anslag riktar sig till individuella forskare och inte avser nätverksbildande. ERC stödjer individuella forskare inom alla områden och uppmuntrar tvärvetenskapliga ansökningar.

I den här första omgången inkom närmare 2 200 ansökningar och ca 275 europeiska forskare har fått anslag.

Läs mer om European Research Council