Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Den svenska renrumseliten samlas i Kista 2-3 april

Myfab är nätverket för landets tre ledande nanolaboratorier - Electrumlaboratoriet, KTH, Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet och Nanotekniklaboratoriet, Chalmers som tillsammans utgör en labbresurs i världsklass. Nu anordnas tvådagarskonferens den 2-3 april för labbens användare och andra intresserade. De över 200 deltagande forskarna ska få en bättre bild av nätverkets samlade resurser och börja bygga samverkan mellan användare över labbgränserna.

Electrumlaboratoriet står som värd för detta första användarmöte i Kista den 2-3 april, och över 200 personer har redan anmält sig till konferensen.

- Det är en glädje för oss på Electrumlaboratoriet att få arrangera det första mötet, berättar Nils Nordell föreståndare för Electrumlaboratoriet. Min förhoppning är att det blir två dagar då alla kommer att få ut något viktigt för sin verksamhet - nya kontakter, nya idéer, nya projekt.

Under dagarna arrangeras tolv seminarier med olika teman för att utbyta erfarenheter och idéer på en mer personlig nivå. Det handlar om ny teknik och vetenskapliga framsteg, men också om kvalitet, marknadsföring och entreprenörskap. Under mötet ska användarna lära sig mer om alla de resurser som finns inom nätverket.

Utblickar mot Europa

Här kommer inte bara att ges en överblick av den forskning som bedrivs i labben, utan också ges möjligheter till utblickar mot världen utanför. Särskild inbjuden talare är Dr Michel Brillouët, ställföreträdande chef på det franska forskningsinstitutet CEA-LETI. Han har en strategisk position inom den europeiska nanoteknikforskningen. Han är bla ordförande i Scientific Community Council inom ENIAC (European Nanotechnology Initiative Advisory Council).

- Michel Brillouët jobbar med den framtida strategiska utvecklingen inom nanoteknikforskningen i Europa, berättar Mikael Östling, skolchef för KTH ICT. Det här ger oss verkligen en stor möjlighet till fördjupade diskussioner hur vi kan spela i de europeiska nätverken,

Utveckling av Myfab – en laboratorieresurs i världsklass

Tanken är att visa att Myfab är en kraftfull resurs, öppen för forskning, utveckling och produktion. Förhoppningsvis kan vi också nå nya samarbetspartners och kunder, inom både universitetsvärlden, forskningsinstitut och företag.

- Vi vill att användarna ska få upp ögonen för vilken fantastisk resurs de har till sitt förfogande inom Myfab: en laboratorieresurs i världsklass, öppen för forskning, utveckling och produktion, berättar Thomas Swahn, föreståndare för MyFab.

Under några år har fokus varit på att ta fram administrativa rutiner och tekniska hjälpmedel för att underlätta för labanvändare att utnyttja resurser inom hela nätverket. Nu handlar det om att användarna ska träffas, knyta kontakter, utbyta idéer och erfarenheter.

- Konferensen avslutas med en paneldebatt, ledd av Johan Holmberg från Vetenskapsrådet, där jag hoppas att vi får nya idéer och vidgade perspektiv på hur Myfab-nätverket kan utvecklas, berättar Thomas Swahn.

Program

Hela programmet

Kontaktpersoner

Nils Nordell, föreståndare Electrumlaboratoriet och ansvarig för arrangemangen under Myfab User Days
e-post: nordell@kth.se
Telefon 08 790 43 88 Mobil +46 70 236 92 74

Thomas Swahn, föreståndare Myfab
Epost thomas.swahn@chalmers.se
Telefon 031 772 46 76 Mobil: 0730-74 46 76

Mia Björkil, kommunikationsansvarig Myfab
e-post mia.bjorkil@cit.chalmers.se
Telefon 031 772 42 18. Mobil 0702 253572

Fakta om Myfab

Nätverket Myfab grundades 2004. Tanken är att Myfab ska koppla samman behov och resurser så effektivt som möjligt. Det erbjuder en bred plattform för processning och analysresurser för framtidens elektronik, sensorer och material. Tillämpningarna finns inom medicinsk teknik, säkerhet, miljö och telekom. Nätverket är till för både akademiska och kommersiella intressenter på nationell, europeisk och global nivå.

I Myfab finns Sveriges tre ledande mikrofabrikationslaboratorierna MC2 vid Chalmers, Ångströmlab vid Uppsala universitet och Electrumlaboratoriet vid KTH. Inom nätverket finns mer än 4 500 m2 renrumsyta, kvalificerad personal och mer än 500 processutrustningar och analysinstrument.

Nätverket stöds av Vetenskapsrådet, Stiftelsen för strategisk forskning, VINNOVA och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.