Kursen behandlar de viktigaste praktiska statistiska metoderna i bioteknik och dessa metoder implementeras på kursen i programvara som är bekant för ingenjörsstudenter. Kursens tyngdpunkt ligger på diskussion och övning av metodik samt laborativt datorarbete med olika exempel på data.
Mer specifikt innehåller kursen följande moment:
- Biotekniska data och beskrivande statistik, både visuell och numerisk beskrivning.
- Grundläggande begrepp såsom sannolikhet, betingad sannolikhet och oberoende händelser. Bayes formel. Diskreta och kontinuerliga stokastiska variabler, i synnerhet endimensionella stokastiska variabler. Läges-, spridnings- och beroendemått för stokastiska variabler och datamängder. Sannolikhetsfördelningar som modeller för observationer, bland annat normalfördelningen, exponentialfördelningen, poissonfördelningen och den likformiga fördelningen. Centrala gränsvärdessatsen.
- Punktskattningar och generella skattningsmetoder såsom Maximum-likelihoodmetoden och Minsta-kvadratmetoden. Utvärdering och jämförelse av punktskattningar, bland annat avseende väntevärdesriktighet och effektivitet. Konfidensintervall och p-värden. Två stickprov och stickprov i par. Hypotesprövning. Chi2-test av fördelning, homogenitetstest och oberoendetest. Oddskvot. Variansanalys. Experimentplanering.