Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kandidatexamensarbete i Marina system

Kandidatsexamensarbeteskursen är ett språng ut i det komplexa teknikområdet Marina system (Naval Architecture). Just nu är våra fokusområden seglande fartyg, sjöegenskaper och fartygsdynamik, marina kompositstrukturer och undervattensteknik.

Kandidatsexamensarbetets projektuppgifter, som studenterna väljer vid kursstart, brukar koppla till forskningsområdena. De senaste åren har KEx handlat om fartygsstabilitet i vågor, undervattensbuller, propellerdesign för undervattensfarkoster, våghöjdsmätning med mobiltelefonens sensorer, rodersystem till autonom segelbåt eller vingkonfiguration till vindtunnelmodell av seglande fartyg. Många uppgifter leder till experimentell analys eller en verifierande prototyp för att visa lösningen, en del uppgifter klarar sig fint utan.

Kursen är utformad med en ram av gemensamma aktiviteter som syftar till att stödja arbetet med projektet, och för att utveckla ingenjörsfärdigheterna mot kursens lärandemål, t ex när det gäller problemformulering, projektplanering och kontinuerligprojektredovisning, rapportskrivning, muntlig presentation och granskning av tekniskt arbete. Du kommer förutom projekthandledaren träffa lärare från KTHs forskargrupp Naval Architecture och ingenjörer från marinteknisk industri vid gästföreläsningar, studiebesök eller projektmöten som en del av de gemensamma ramaktiviteterna.

Examensarbetet avslutas med muntlig presentation vid den årliga studentkonferensen (Marinteknikdagarna) där studenterna presenter sina resultat tillsammans med masterstudenter som presenterar examensarbeten eller kursprojekt. Konferensen är ett spännande tillfälle att diskutera sitt arbete med andra studenter och med åhörarna som är inbjudna från den marina industrin, design-, konsult- och konstruktionsföretag samt myndigheter med olika koppling till marin teknik.

Kontakt