Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

FIRE - the Future of mItigating Rural firEs

Skogs- och vegetationsbränder - nya möjligheter att möta ett växande hot.

Vi lever i en tid då antalet extrema väderhändelser ökar, teknikskiften väntar runt hörnet och säkerhetsläget försämras. Detta driver på risken för skogs- och vegetationsbränder, varvid ny kunskap och en intensifiering av samarbetet mellan beredskapsorganisationer, robottillverkare och industri behöver skapas.

Foto: Caleb Cook, Unsplash

FIRE analyserar samhällsförändringar som just nu bidrar till risken för skogs- och vegetationsbränder. Ett ensidigt fokus på enbart enstaka underliggande trender som driver på dessa förändringar riskerar att leda till missriktade insatser. FIRE analyserar därför kombinationen av påverkan från klimatförändringar, elektrifieringen av samhället och försämringar i säkerhetsläget i vårt närområde. Baserat på denna fördjupade förståelse tar FIRE även fram nya sätt att arbeta med relaterad riskinformation. Dels en ny sensorplattform för att detektera antändningsrisk i vegetation på meter-nivå, och dels nya samarbetsätt. Detta säkerställer att relevanta aktörer, såsom beredskapsorganisationer, robottillverkare och industri, kan agera tillsammans runt ny teknik som t.ex. detaljerade brandkartor för antändningsrisk.

Dessa resultat kommer nyttiggöras för allmänheten och i verksamhet hos räddningstjänst, skogsindustri, jordbruk, organisationer för civil krisberedskap och försvar, och relaterade delar av akademin. Detta säkerställs genom ett uppsökande av relevanta mötesplatser för praktiker; demonstrationer av projektets teknik för teknikföretag och myndigheter; och utveckling av utbildnings- och träningsmaterial för skogsindustrins och jordbrukets hantering av antändningsrisk. På så sätt bidrar FIRE till att stimulera policy-, service- och produkt-utveckling genom att nyttan av projektets resultat i krissituationer synliggörs. och tydliggör vilka delar av riskhanteringen som kan behöva förändras i framtiden.

Information tillhandahålls av MSB

Finansieras av: MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap ( www.msb.se )

Projektets varaktighet: 2024.02.04 - 2027.07.01

Vill du bidra till projektets mål? Veta mer om våra resultat? Kontakta oss för vidare information.

Intervju med Fredrik Asplund

Innehållsansvarig:vickid@md.kth.se
Tillhör: Maskinkonstruktion
Senast ändrad: 2024-02-18
EXHILO: Exoskelettkontroll i realtid för "human-in-the-loop" optimering
WILDCAT
FIRE - the Future of mItigating Rural firEs
TADDO2: Pålitlig DevOps för autonoma fordon
TADDO: Pålitlig DevOps för autonoma fordon
Entice - Enablers for trustworthy, infrastructure supported, autonomous vehicles
InSecTT – Intelligent Secure Trustable Things