Till innehåll på sidan

Modellering av sällsynta jordartsmetaller inleder ny seminarieserie

Decorative image
Publicerad 2023-09-29

Hillert Modeling Laboratory introducerar en ny seminarieserie med fokus på specifika användningsområden för materialmodellering. Först ut är ett seminarium om modellering av material baserade på sällsynta jordartsmetaller.

Sällsynta jordartsmetaller (RE) är nyckelelement för modern energiproduktion (magneter) och energisparande teknologier (magnetisk kylning, LED-lampor). Permanenta magneter används praktiskt taget inom alla sektorer av vårt moderna samhälle och i de flesta elektriska apparater, medan magnetokaloriska material utgör lovande gröna alternativ till befintliga kylteknologier.

RE-elementen återfinns dock ofta i konfliktområden och är begränsade naturresurser. Att kunna studera dessa element är därför en viktig pusselbit för att etablera en mer hållbar energiproduktion och användning.

– Att modellera de sällsynta jordartsmetallerna hjälper oss att förstå deras egenskaper och ger nya möjligheter att ersätta RE-elementen med alternativ baserade på mer vanligt förekommande element, säger Levente Vitos, föreståndare på Hillert Modeling Laboratory.

Föreläsare vid detta seminarium är Professor Olle Eriksson, som har gjort omfattande modellering av elektronstruktur och magnetism hos sällsynta jordartsmetaller, och Dr. Leonid Pourovskii, vars metodologiska insatser gjort det möjligt för forskare att bestämma högpresterande magnetmaterial baserade på RE.

– Det här seminariet är för dem som är intresserade av magnetiska material, som permanenta magneter eller magnetokaloriska material, säger Levente Vitos.

För videolänk och mer information om föreläsarna: Hillert Materials Modeling Focus Seminar series: Rare earths modeling

Kommande seminarier i denna serie kommer att publiceras i vår kalender.