Spela för planeten: Spelkväll på KTH Climate Action Centre ger rolig vinkel på Klimatutmaningar
Förra fredagskvällen svärmade studenter KTH Climate Action Centre för en rolig kväll av brädspel. Efter att deltagarna välkomnats vid dörren satte sig studenter ned och skapade lag för att bemöta klimatarbete med lärdomar från dessa spel. Med fokus på kritiska problem runt hållbarhet och klimatarbete förde evenemanget samman studenter som är ivriga att testa sina strategiska färdigheter och samtidigt lära sig mer om de utmaningar och möjligheter som finns för att bygga en hållbar framtid.
Kvällens brädspel bestod av populära namn såsom Catan: New Energies Edition, Power Grid: Recharged, och Daybreak. Varje spel hade sina egna unika tolkningar av miljömässiga teman och utforskade realistiska scenarion som liknar riktiga utmaningar i verkligheten.
Catan: New Energies Edition är en variant av det klassiska strategispelet Catan, anpassat för att fokusera på förnybar energi och hållbar resurshantering. Spelarna tar på sig rollen av energientreprenörer som ämnar att bygga hållbara kraftnät på ön Catan. Det handlar om att balansera resurser, och spelare belönas för att bygga det mest robusta energinätverket under spelets gång.
Power Grid: Recharged sätter fokus på kraftverk och deras expansion till nya städer. Spelare tävlar som chefer för elföretag, där var och en ämnar att driva flest städer genom att bygga och expandera kraftnät och samtidigt hålla ett öga på de skiftande marknadspriserna. Snabbt beslutstagande ställs emot genomtänkt resurshantering.
Daybreak handlar om att spelare tar rollerna av olika länder med samarbete i fokus. Alla spelare måste bemöta dynamiska händelsekort som sprider utsläpp eller begränsar grön teknik för att höja den globala temperaturen med 1 grad åt gången. Spelet slutar antingen när alla rundor är över, eller då temperaturen blir för hög!
Brädspel är mer än bara ett tidsfördriv - de är en kreativ resurs för lärande. Brädspelskvällen på KTH Climate Action Centre handlade inte bara om tävlande; det handlade om att föra samman likasinnade studenter för att utforska innovativa sätt att tänka på hållbarhet. Den erbjöd en uppfriskande paus från traditionella föreläsningar och diskussioner, och stimulerade istället studenters sinnen för att snabbt skapa lösningar för att lösa en seriös situation. Trots att evenemanget bara höll på i ett par timmar skapade alla i rummet idéer och lärdomar som kommer att resonera långt efter den sista pjäsen stoppades bort.