Kursen introducerar datorsimulering som en generell och elegant problemlösningsmetod inom ingenjörsvetenskaperna, som kan användas även där traditionella metoder inte fungerar. Kursens mål är att ge färdigheter för att använda datorn som ett kraftfullt verktyg för att med simulering - datorexperiment - studera fysikaliska och generella interagerande system. Kursen behandlar både modellering och datoranvändning som delar av samma helhet. Hur ska modellen formuleras för att både vara realistisk och möjlig att simulera effektivt? Hur ska simuleringen utföras för att kartlägga systemets egenskaper och ge resultat som kan jämföras med experiment?
I kursen ingår inledande föreläsningar som introducerar olika begrepp, färdigheter och modeller. Huvuddelen av kursen består av ett antal studentprojekt. Projekten innehåller modellering och programmering av problem från olika områden i fysiken och ingenjörsvetenskap, som t.ex. klassisk mekanik, elektromagnetism, statistisk mekanik, skogsbrand och trafik. För varje projekt användas alla steg som man behöver för simuleringar i akademi och industri: introducera ett problemområde, formulera en modell, välja en eller fler simuleringsmetoder, skriva eller anpassa ett program, köra simuleringar och analysera och presentera resultaten.
Kursen ger en flexibel uppsättning av modellerings och simuleringsfärdigheter som kan användas för att studera många andra problem.