- Livsmedelskomponenter: kolhydrater, proteiner, lipider, metaboliter och livsmedelstillsatser
- Viktiga kemiska reaktioner inom livsmedelsteknik: Maillardreaktion, oxidation
- Livsmedelskolloider
- Analytiska tekniker i livsmedelskemi
- Hållbara livsmedelssystem i en cirkulär ekonomi
CK2000 Livsmedelskemi- och teknologi 7,5 hp
Syftet med kursen är att ge studenterna kunskaper och praktiska förmågor om egenskaperna, kemiska reaktioner och interaktioner mellan de vanligaste komponenterna som ingår i livsmedelsprodukter, samt ge en generell vision om hur livsmedelssystem påverkar hållbar utveckling.
Information per kursomgång
Välj termin och kursomgång för att se aktuell information och mer om kursen, såsom kursplan, studieperiod och anmälningsinformation.
Information för VT 2025 Start 2025-03-17 programstuderande
- Studielokalisering
KTH Campus
- Varaktighet
- 2025-03-17 - 2025-06-02
- Perioder
- P4 (7,5 hp)
- Studietakt
50%
- Anmälningskod
61011
- Undervisningsform
Normal Dagtid
- Undervisningsspråk
Engelska
- Kurs-PM
- Kurs-PM är inte publicerat
- Antal platser
Ingen platsbegränsning
- Målgrupp
Vänder sig till studenter vid TMVTM.
- Planerade schemamoduler
- [object Object]
- Schema
- Schema är inte publicerat
- Del av program
- Ingen information tillagd
Kontakt
Kursplan som PDF
Notera: all information från kursplanen visas i tillgängligt format på denna sida.
Kursplan CK2000 (HT 2022–)Innehåll och lärandemål
Kursinnehåll
Lärandemål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna
- Beskriva de kemiska egenskaperna och reaktionsmekanismerna hos de vanligaste livsmedelskomponenterna
- Förklara utifrån ett systemperspektiv hur livsmedelsteknik påverkar hållbar utveckling
- Genomföra ett projekt innefattande en litteraturstudie och laboratorieexperiment för att lösa ett vetenskapligt problem inom livsmedelskemi- och teknologi, samt kunna utvärdera och diskutera resultaten både muntligt och i en skriftlig rapport
Kurslitteratur och förberedelser
Särskild behörighet
Minst 150 högskolepoäng från årskurs 1, 2 och 3 varav minst 110 högskolepoäng från årskurs 1 och 2 samt kandidatexamensarbete måste vara avklarade, inom ett program som innehåller:
75 högskolepoäng (hp) inom kemi eller kemiteknik, 20 hp matematik och 6 hp programmering eller motsvarande.
Utrustning
Kurslitteratur
Examination och slutförande
När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.
Betygsskala
Examination
- PRO1 - Laboratorieprojekt inom livsmedelskemi och teknologi, 3,0 hp, betygsskala: P, F
- TEN1 - Skriftlig tentamen, 4,5 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
Övriga krav för slutbetyg
Närvaro krävs på laborationerna i projektet.
Möjlighet till komplettering
Möjlighet till plussning
Examinator
Etiskt förhållningssätt
- Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
- Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
- Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.
Ytterligare information
Kursrum i Canvas
Ges av
Huvudområde
Utbildningsnivå
Påbyggnad
Övrig information
Överlappar delvis med KF2180 och KD2350.