Presentation av examensarbete Kandidat
Titel: Test inom systemutveckling - En studie om metoder och arbetssätt för low-level test
Respondent: Madeleine Vega och Murat-Emre Arslan
Opponent: Simon Cicek
Språk: Svenska
Tid: Fredag 14 februari kl 1500
Plats: Forum, Isafjordsgatan 39 Kista, sal D

Sammanfattning

Test av informationssystem är en viktig del inom systemutvecklingsprocessen för att minimera felaktigheter och förbättra tillförlitligheten av system. Trafikverkets IT enhet hade ett fastställt och strukturerat testarbete för high-level test däremot hade de inte ett fastställt strukturerat testarbete inom low-level test. Vi fick i uppdrag att undersöka metoder och arbetssätt inom low-level test samt jämföra system som genomgått ett strukturerat testarbete inom low- och high-level test mot system som enbart genomgått ett strukturerat testarbete inom high-level test.
Målet med examensarbetet var att föreslå lämpliga metod-/er inom low-level test för Trafikverkets IT enhet. Målet var också att ge en rekommendation ifall ett strukturerat testarbete inom low- och high-level var att rekommendera i jämförelse mot system som enbart genomgått strukturerat testarbete inom high-level test. Genom litterära studier och intervjuer med Trafikverkets resurser genomgick vi vår undersökning och kom fram till vårt resultat.
Vår rekommendation för Trafikverket IT är att de ska använda sig utav testdriven utveckling eftersom utvecklarna var osäkra på vad som skulle testas och metoden skulle klargöra detta. Dessutom ville de ha valmöjligheter och riktlinjer som ger de en mer bestämd arbetsstruktur. Vi rekommenderar också en anpassning av Self-Governance ramverket där aktiviteter väljs ut för varje projekt av en metodansvarig eller projektansvarig (scrummaster) som bestämmer vilka aktiviteter som ska utföras i individ- och gruppnivå. Att dokumentera mindre var också ett förslag eftersom testerna ansågs fungera.