Presentation av examensarbete Kandidat Affärssystem
Titel:  Tentativ titel "Processmodellering - en fallstudie"
Respondent: Louis Chen
Opponent:   
Språk: Svenska
Tid: Måndag 9/6 kl 1530
Plats: Centsoft AB, Stureplan 15

Anmälan om önskad närvaro vid presentationen meddelas på tel 087904420 senast måndag  9/6 kl 1200.

Sammanfattning

Många företag har börjat inse att processmodellering kan vara ett bra verktyg för att bättre förstå sitt företag. Att man kan använda processkartor för att analysera och förbättra sina processer. Centsoft AB är ett litet IT-företag med sex anställda som omsätter ca 5,4 miljoner kronor per år. Centsoft AB:s huvudsakliga produkt är en webbaserad applikation för elektronisk fakturahantering.
I dagsläget har Centsoft ingen dokumentation alls som visar hur dess interna processer ser ut. Därför har studenten fått i uppdrag av Centsoft AB att kartlägga dess affärsprocesser, analysera dessa och komma med eventuella förbättringsförslag. För detta arbete används intervjuer som datainsamlingsmetod, för modelleringsdel används BPMN som modelleringsspråk och modelleringen skedde iterativt för att säkerställa att modellerna blev rätta. Resultatet är elva stycken processkartor, varav två är förbättringsförslag.

En av slutsatserna som kunde dras utifrån detta arbete är att Centsoft AB har välfungerande affärsprocesser, vilket stryks av att företaget faktiskt expanderar. Det här arbetet blir en bra grund för Centsoft AB att jobba vidare på, t.ex. vid framtida expansioner, då man kanske behöver designa nya processer, eller ändra befintliga.

Nyckelord: Processmodellering, affärsprocess, små IT-företag, BPMN, UML.