Presentation av examensarbete Högskoleingenjör

Titel: Effektivisering av arbetet på röntgenavdelning - Elektronisk Loggbok

Respondent: KOTAYBA WALID och ANDREAS ELIOPOULOS

Datum och tid: 2017-04-11 kl 0830

Plats: Sal C, Electrum i Kista, Kistagången 16

Opponenter:

Examinator: Anders Sjögren

Språk: svenska

Anmälan om närvaro: ingen

Sammanfattning / Abstract

På röntgenavdelningar använder man en speciell utrustning, så kallade modaliteter, för att generera bilder av kroppen. Det måste finnas ett väl genomtänkt administrationssystem, som stödjer användningen av dessa modaliteter. Bokningen, användningen och underhåll av dessa modaliteter behöver noggrant synkroniseras, och för detta behövs rätt information. En modalitet totala stilleståndtid behövs för att kunna följa upp avtal med leverantörerna.
På sjukhuset där denna studie utförs finns flera modaliteter, men den medföljande administrationen är inte tillräckligt utvecklad. Det finns ett antal handskrivna loggböcker, som tyder på att informationen inte är tillräckligt tillgänglig. Detta medför olika problem, till exempel kan en sjuksköterska boka in patienter på en havererad modalitet. Det finns uppenbart behov att utveckla detta system som administrerar modaliteterna.
I denna studie analyserar man processen och information som gäller modaliteterna. Viktiga parametrar och deras källor identifieras och benämns. Informationens flöde följs, från källan till slutmottagaren. Man fastställer den information som behövs för att beskriva en modalitets tillstånd.
För att kunna effektivisera arbetet på röntgenavdelningen, behöver information om varje modalitet kunna rapporteras, lagras, avläsas och presenteras. Informationen ska vara tillgänglig på flera ställen på avdelningen. Därför designas och skapas en databas med nödvändig information. För att kunna lagra information i databasen och utnyttja den lagrade informationen, skapas en prototyp av en webbapplikation. Denna webbapplikation representerar en elektronisk loggbok, som gör att arbetet på röntgenavdelningen kan bättre organiseras. I denna studie identifierar man de problem som finns på röntgenavdelningen, och hittar en metod för att lösa dessa. Den information som behöver hanteras i samband med modaliteterna analyseras och beskrivs. Man skapar en elektronisk loggbok som hanterar denna information och utvärderar dess bidrag för effektivisering av arbetet på röntgenavdelningen.
Nyckelord
Elektronisk loggbok, Modalitet, Danderyds sjukhus, Röntgenavdelning, Informationsinsamling, Mjukvaruutveckling