Presentation av examensarbete för högskoleingenjörsexamen

Titel: Utveckling och utvärdering av mikroservicetjänster för att stärka "kakor" i webbanalysverktyg
Respondent: Benjamin Roth <benrot@kth.se>
Dag, Datum och Tid: Fredag 2020-06-05 kl 15.00
Plats: Webb-möte (online-möte) med uppkoppling via Zoom:  se denna länk
Opponenter: (max 3 st), kontakta respondenter för opponering på rapport.
Examinator: Anders Sjögren, handledare Mira Kajko-Mattsson
Språk: Muntligt på svenska, presentationsbilder på engelska/svenska (frågor kan ställas på engelska).
Anmälan: Anmälan för lyssnarnärvaro behövs ej för besökare.  "Aktiva lyssnare" anmäler sig till as@kth.se senast en dag i förväg.

Abstract

Data klassificeras numera som världens mest värdefulla resurs. Den växande och storskaliga användningen av internet är en bidragande faktor till de enorma mängder data som genereras och florerar i våra digitala miljöer. Genom att analysera data som samlas in från internet, kan insikter och förståelse för internetanvändares beteendemönster utvinnas. Därför har datainsamling och webbanalys på senare år blivit en nyckelaktivitet för många internetaktörer. Med ett effektivt arbete kring dessa områden kan internetaktörer skapa sig fördelar gentemot sina konkurrenter, och därmed skapa sig marknadsmässiga försprång.

 I takt med att data blir allt mer eftertraktat ökar också kraven på att internetanvändares integritet ska prioriteras, så att datainsamlingen inte bryter mot några etiska principer. Detta ämne har på senare år blivit allt mer aktuellt, efter att det visat sig att internetanvändares integritet ofta åsidosätts i strävan efter att samla in data. Många webbläsare har därför börjat arbeta aktivt för att skydda sina användare i större utsträckning, bland annat genom att hantera kakor allt mer restriktivt. Detta har orsakat problem för webbanalysverktyg, då de använder kakor för att kunna identifiera, binda samman och samla in data kring en besökares beteenden och interaktioner på en webbplats.

 Syftet med denna studie är att utv​eckla, utvärdera och jämföra metoder som stärker de kakor som används av webbanalysverktyg. Med hjälp av de metoder som utvecklas är studiens mål att höja kvalitén på den data som samlas in av verktygen. 

 Studien har genomförts med en kvalitativ forskningsmetod i fem olika faser. För att utvärdera de metoder som utvecklas i studien har en utvärderingsmodell introducerats. Via utvärderingsmodellen har underlag till studiens resultat kunnat genereras. Resultatet visar att det med hjälp av en proxyserver är möjligt att åstadkomma en markant förbättring av kvalitén i den data som samlas in av webbanalysverktyg.

Keywords