Presentation av examensarbete Högskoleingenjör/Kandidat
Titel: Business Intelligence i Microsoft SharePoint
Respondent:Mohammad Yarian
Opponent: : Özlem Kaya, Hülya Uludag
Språk: Svenska
Tid: Tisdag 18 juni 2013 kl 09:00
Plats: Forum, Isafjordsgatan 29 Kista, sal 540

Sammanfattning

Idag styr och planerar de flesta organisationer i någon form, det gäller både den privata sektorn som den offentliga sektorn. Det finns olika sätt och modeller man kan använda för att styra en verksamhet t.ex. genom balanserad styrkort. Styrning startas oftast från centrala direktiv som t ex en affärs/verksamhetsplan, budget, prognos, resultatmål, avkastnings mål etc. Styrningen kan baseras på mer eller mindre komplexa styrmodeller och hanteras rent praktiskt via någon form av systemstöd men ibland endast med hjälp av Word- och Exceldokument. Gemensamt för alla styrmodeller är att de kräver en uppföljning och rapportering för att kunna göra någon nytta.
Detta projekt uppstod genom att förfrågan om projektets ämne passade ihop med företagets behov av att ta fram ett beslutsunderlag inom verksamhetsstyrning. Projektet var ett uppdrag av företaget Konsultnet Scandinavian AB. Mitt uppdrag var att hjälpa företaget med att arbeta fram ett beslutsunderlag där jag har analyserat samt utvärderat de trender som finns inom verksamhetsstyrning hos andra ledande verksamheter/organisationer och även för att se hur de styr deras verksamheter och vilka systemstöd de använder sig av. Detta beslutsunderlag skall vara till hjälp för företaget till att ta fram samt ta beslutet om ett nytt systemstöd inom deras verksamhet i framtiden.
Företaget som detta projekt utfördes på hade målet att utveckla ett nytt systemstöd för bland annat budget, prognos och planering och var i behov av aktuell information kring hur dagens verksamheter/organisationer styr och planerar sin verksamhet och vilka systemstöd som används för detta ändamål. Detta projekt innefattar både ett verksamhetsperspektiv samt ett system-perspektiv.
Metoden som använts för inhämtning utav information, är i from av både enkäter och intervjuer. Tanken med enkäterna var att i första hand få en grundläggande information om organisationernas verksamhetsstyrning och vilka systemstöd dem använde sig inom den finansiella och operativa planeringen. Efter att ha fått en grundläggande syn på de organisationer som besvarat enkäten analyserades svaren vilket resulterade i from utav följdfrågor. Eftersom projektet var tidsbegränsat fanns inte möjligheten till att gå vidare med alla organisationer. Istället valdes ett antal organisationer ut med en blandning av offentliga samt privata organisationer.
Detta arbete har framtagits genom användning av en lättrörlig metod, det vill säga en metod som ger stöd till att vara anpassbar och även flexibel efter de varierande arbetsförhållandena som finns uppstår under projektets gång. Denna lättrörliga metod bestämdes redan vid början av arbetet. Metoden kallas för EBREM (Event-Based Requirement Elicitation Method) som inriktar sig för att identifiera eventuella risker som kan framkomma kring arbetsprocessen.
Nyckelord
Styrmodeller, budget, prognos, planering, uppföljning, rapportering, systemstöd.