Presentation av examensarbete Högskoleingenjör/Kandidat
Titel: Business Intelligence i Microsoft SharePoint
Respondent: Mathias Steen, Rickard Svensson
Opponent: 
Språk: Svenska
Tid: Tisdag 18 juni 2013 kl 13:00
Plats: Lexiconsult, Worl Trade Center, Klarabergsviadukten 70. Deltagande skall anmälas till Anders Sjögren 087904420 senast 17 juni kl 1700,

Sammanfattning

Målet med detta examensarbete var att utveckla Business Intelligence (BI) för ett IT-konsultföretag.
LexiConsult är ett IT-konsultföretag i Lexicon-gruppen som främst erbjuder expertstöd inom Office (mallar, databaser, kalkylmodeller, Outlook m.m.) men även utveckling och tjänster inom SharePoint, support, dokumentation med mera.
Vi har undersökt funktionaliteten i SharePoint samt MS SQL Server och utvärderat vilka möjligheter plattformarna erbjuder för att skapa en BI-lösning som passar LexiConsults behov. SharePoint har stöd för ett antal olika verktyg, tjänster och tekniker för BI men att inga av dessa fanns tillgängliga i den Office365-version som LexiConsult använder. Istället föreslogs en lösning där rapporterna skulle publiceras hos ett webhosting-företag. Vi har även undersökt vilka kritiska framgångsfaktorer som finns vid införandet av BI i ett IT-konsultföretag.
Resultatet blev ett antal rapporter utvecklade för SQL Server Reporting Services (SSRS) som LexiConsults personal kan ta del av via deras SharePoint-sajt. Några av rapporterna är behörighetsstyrda så att endast ledningen har åtkomst till dem, medan några är tillgängliga för alla. Data till rapporterna hämtas från SQL-databasen till företagets boknings-, och faktureringssystem samt SharePoint-sajt. Detta data omvandlas till information i rapporterna, som ska ge kunskap om företaget och dess ekonomi.
Rapporterna är utformade för uppföljning och analys av ekonomin med exempelvis indikatorer för viktiga nyckeltal, nedbrytning av intäkterna i olika synvinklar - per tidsperiod, per konsult, per kund och så vidare. Rapporterna ger viktig kunskap som kan användas för beslutstöd, till exempel vilka kunder och vilka typer av uppdrag som är mest lönsamma och ska prioriteras. Har konsulterna haft hög beläggningsgrad den senaste tiden och hur ser prognosen för framtiden ut? Ska ytterligare konsulter anställas?
Resultatet av arbetet är intressant både för internt bruk inom LexiConsult och som produkt mot företagets kunder.