Presentation av examensarbete Kandidat

Titel: Styrning av modelljärnväg med realtidsoperativsystem

Respondent: Marcus Andersson

Opponent: Jenny Romell, Alexander Vestlund, Alexander Karlsson

Språk: Svenska

Tid:  13.00 Fredag 14 juni 2013

Plats: Sal E, Forum

Sammanfattning

Under projektet ska begreppen inbyggt system, realtidsproblem och realtidsoperativsystem undersökas och förklaras. För att ta reda på detta kommer arbetet bestå av en teoretisk del där begreppen undersöks. Sedan kommer ett praktiskt uppgift där ett realtidsproblem ska lösas med hjälp av ett realtidsoperativsystem. I den teoretiska delan ska det bland annat undersökas vad det finns för skillnader mellan olika realtidsoperativsystem och vad ett realtidsoperativsystem är. Realtidsproblemet bestod av att programmera styrningen av lok- och växlar på en modelljärnväg så att loken ej kolliderar.

Programmet skulle programmeras in på ett mikrokontrollerkort från vilket lok och växlar skulle styras. Från resultatet av programmet skulle en laborationsuppgift till kursen IS1300 skapas.

Det första som gjorde var att söka upp information om både de teoretiska frågorna men också information om den utrustning som används för att lösa realtidsproblemet. När all information var insamlad och inläst så kunde programmet för lok- och växelstyrning skapas. Det första som gjordes var skapa en struktur för hur programmet skulle fungera. Sedan skapades blockscheman för processerna i programmet. När programmet var programmerat testades det och fel rättades till.

Realtidsoperativsystem används för att kommunikation mellan processer i ett program. Det nns skillnader mellan olika realtidsoperativsystem och en av de tydligaste skillnaderna är hur många processer de klara av att hantera.

Ett program för att undvika kollsioner mellan loken skapades och programmet klarar av att undvika kollision mellan loken.