Presentation av examensarbete Kandidat
Titel: prel. Effektiv och användarvänlig resursplanering för reklambyrå
Respondent: Jack Dam
Opponent: e v  Pontus Håkansson, Jihane Sadki
Språk: Svenska
Tid: Onsdag, 2012-06-19 kl 11
Plats:  Spinn Action Marketing, reklambyrå, Birger Jarlsgatan 57A, Stockholm
(Önskemål om deltagande anmäls till Anders Sjögren 087904420 senast 18 juni kl 1500)

Sammanfattning

Det har blivit allt mer vanligt för organisationen att driva många projekt samtidigt som påverkar varandra, resursmässigt eller tekniskt. I en multiprojektsmiljö är projekten beroende av varandra och i många fall konkurrerar de med varandra om resurser, beslut och uppmärksamhet.  Att leda en projektportfölj med många projekt är en betydande utmaning. De vanliga problemen som uppstår är otydliga mål, otydliga arbetsformer, resursbrist, samt prioriteringsproblem. För att undvika de vanliga problemen och driva projekten framgångsrikt är en effektiv och fungerande resursplanering väsentligt, vilket ett IT-stöd möjligen kan bidra till.

Företaget som beskrivs i studien är Spinn Action Marketing som specialiserar sig på kreativa kommunikationslösningar som driver försäljning på kort och lång sikt. Projekten i företaget drivs i en multiprojektsmiljö och projektledningen upplever svårigheter med resursplaneringen. 

Studien syftar till att undersöka hur man kan effektivisera resursplaneringen med ett IT-stöd. Det har undersökts teoretisk om problem- och framgångsfaktorer inom multiprojektsmiljöer, för- respektive nackdelar med ett IT-stöd för projekt- och resursplanering genom en litteraturstudie. Det har samlats in empirisk data genom intervjuer, deltagande i veckoplaneringsmöte och statusmöten veckovis samt genomgång av företagets befintliga dokumentation om resursplaneringen. Resultatet av studien visar hur en multiprojektsorganisation resursplanerar, vad det finns för krav på ett IT-stöd och en enkätundersökning som undersöker vilka IT-stöd andra liknande företag använder för att planera projekt och resurser.

Nyckelord: Projektplanering, projekthantering, resursplanering, resursallokering, resursprioritering, multiprojekt, kravhantering, processmodellering.