Presentation av examensarbete Kandidat

Titel: Organisation och struktur för digital resurser

Respondent: André Karlsson och Ruy Prieto Ramos

Opponent: Vakant

Examinator: Anders Sjögren

Språk: Svenska

Tid: Måndag 2011-11-07 kl 1300-1400

Plats:  BrandAirport AB Kungsgatan 26, 6tr, Stockholm 
(för deltagande kontakta Anders Sjögren 087904420 senast 2011-11-04 innan kl 1300)

Sammanfattning

En korrekt och komplett indexering av digitala tillgångar är en förutsättning för att kunna hitta tillgångarna i ett informationssystem. Men då det ofta ligger på användaren av systemet att indexera tillgångarna så kan mängden av metadata knutet till en tillgång variera både i storlek och kvalitet. 

Vår lösning är tänkt att underlätta främst i indexeringsfasen men den kan även användas vid sökning i ett system, lösningen går ut på att utifrån en tag (ett beskrivande ord) kunna få en lista av andra taggar som har en relation till den givna taggen.

I den implementerade lösningen har en grafdatabas använts för den beständiga lagringen av taggar och deras relationer till varandra, algoritmen är skriven i java och är tänkt att på ett lätt sätt kunna implementeras i redan befintliga system.

Resultaten av det test som har gjorts visar främst på en möjlig minskning i tid för att indexera en tillgång då förslag erhålls. Men för att kunna säkerställa funktion och nytta rekommenderas fler och mer utförliga tester som så nära som möjligt speglar de situationer i vilka lösningen ska användas.