Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Visa version

Version skapad av Martin Viklund 2019-03-27 16:25

Visa < föregående | nästa >
Jämför < föregående | nästa >

Presentationer (13-14 maj)

Detaljerad information om de programgemensamma presentationsdagarna:

Varje rum har en presentationsordförande som i de flesta fall är ämnesansvariga från institutionerna. Ordförandes roll är att examinera delmomentet muntlig presentation i KEX:et. Alla studenter ska ha fått möjlighet att hålla sin presentation i förväg, fått feedback av handledare och/eller ämnesansvarige, och därefter fått möjlighet att korrigera och förbättra sin presentation.

Det är obligatoriskt att närvara vid hela presentationsdagarna 13-14 maj, och alla studenter uppmuntras att vara aktiva, lyssna på presentationerna och delta i frågestunderna efteråt. Närvarolistor kommer skickas runt vid ett antal oannonserade tillfällen under de två dagarna.

Varje projekts presentationstid är på 25 minuter, som disponeras av respektive grupp på följande sätt: 

  • Påbörja på utsatt tid (ha din utrustning redo strax innan starttiden!)
  • Sikta på att presentationen ska ta maximalt 20 minuter. Detta är en hård gräns. Om du drar över den tiden kommer ordförande att stoppa dig. Din presentation bör inte vara kortare än 15 minuter. Optimal tid är 15-18 minuter.
  • Den återstående tiden (5-10 min) innan nästkommande presentation används för en frågestund som ordförande leder. Alla åhörare (både studenter och handledare) uppmuntras att ställa frågor. Frågestunden kan pågå fram till att nästa grupp ska starta. Under tiden frågestunden pågår är det tillåtet att byta sal och gå till någon av de andra sessionerna (det är fyra parallella sessioner). Det är också lämpligt att nästkommande grupp förbereder sig ca 5 minuter innan genom att koppla upp sin dator och se att utrustningen fungerar som den ska. Den förberedelsen kan ske även om föregående presentations frågestund inte är avslutad.
  • Om en grupp skulle saknas blir det en paus i den salen. Detta görs för att det ska vara smidigt att byta sal och planera i förväg vilka presentationer man vill lyssna till (det pågår fyra parallella sessioner). Tiden för din presentation kommer alltså inte att ändras även om det skulle bli luckor i schemat.

Glöm inte att ta reda på din presentationstid så tidigt som möjligt, och be din handledare att komma och lyssna!

Presentationen sker lämpligen med PowerPoint eller motsvarande. Egen dator bör användas i första hand. Se till att ha din presentation lätt tillgänglig, och gärna på en USB-sticka som backup. Notera att det inte är säkert att rummets utrustning har alla typer av adaptrar för att koppla upp din dator mot projektorn. Av erfarenhet vet vi att MAC-användare ibland hamnar i adapterproblem i just de salar som används i E-huset. Om du är osäker, kom i god tid och testa att koppla upp din dator. Om det strular, ha din presentation på en USB-sticka som backup. Det kommer alltid finnas en extra dator i varje rum, för den som inte har egen dator att ta med.

För både presentation och poster gäller att språket skall vara svenska, engelska accepteras i undantagsfall, t ex om man inte behärskar svenska tillräckligt bra, eller om man haft en icke-svensktalande handledare som man vill ska kunna ta del av din presentation. Men tänk på att det är sista chansen ni får att träna det svenska ingenjörsspråket, då ni kommer att gå över till engelska som arbetsspråk i de flesta masterprogram.