Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Visa version

Version skapad av Linda Kann 2013-03-06 22:34

Visa < föregående | nästa >
Jämför < föregående | nästa >

P-uppgiften

Kursens tredje moment, LAB3, är en större, personlig programmeringsuppgift i Python; en P-uppgift. Du får inte samarbeta med någon annan i arbetet med uppgiften. Uppgifterna är tänkta att vara något så när svåra och tidskrävande, räkna med ca 80 timmar. Betyget i kursen ges av detta moment.

P-uppgiften redovisas i fyra steg, specifikation, prototyp, granskning och slutredovisning. Du måste boka en tid för slutredovisningen.

Det finns många olika uppgifter, och du får inte göra samma uppgift som någon annan i din grupp. Uppgiftslydelsen kvitterar du ut hos din assistent i början av mars.

Exempel på hur en P-uppgift kan se ut (att ha som förlaga för den som vill hitta på sin egen uppgift). Du som vill välja en av de befintliga uppgifterna måste göra det hos din assistent.

Länkar:

Tider

Spec Prototyp Granskning Redovisning
Specen ska läggas upp i Dropbox senast torsdag 21 mars, och redovisas muntligt på övningen  fredag 22 mars. Prototypen ska redovisas i labbsal senast onsdag 10 april. Veckan innan redovisningen. Senast vecka 18.

Krav på P-uppgiftslösningen

Utöver kraven på funktionalitet som finns i uppgiftslydelsen gäller detta alltid:

  • Programmet ska vara kommenterat upptill med författare, datum och ev revisionsdatum. Överkommentera inte programmet i övrigt. Tänk på att det är kvalitet och inte kvantitet på kommentarer som räknas.
  • Programmet ska vara användarvänligt och presentera sig vid programstart. Tydliga instruktioner ska ges på skärmen. Det ska vara lätt att förstå vad programmet skriver ut. Det är tillåtet att anta att indatafiler är felfria om inte annat anges i uppgiftslydelsen.
  • Programmet ska vara vettigt uppdelat i funktioner, och minst en klass. Funktioner oxh metoder ska inte vara alltför långa (max en skärmsida). Det ska vara lätt att i efterhand gå in och förstå och ändra i programmet. Robust, flexibelt och lättläst är nyckelord.
  • Varje variabel och funktion ska vara försedd med kommentarer. Ange vad variabeln representerar och vad funktionen gör. För funktioner bör man också ange vad indata (parametrar) och utdata (retur-värde) betyder. Det ska räcka att läsa kommentar och funktionshuvud för att förstå hur en funktion ska användas.
  • Namn på variabler och funktioner ska vara vettiga. Alla deklarerade namn ska vara på samma språk, liksom alla kommentarer (engelska namn och svenska kommentarer är OK). Koden skall vara snyggt formaterad.
  • Nästan identiska kodstycken ska inte upprepas. Gör i stället generella funktioner. Inför inte i onödan begränsningar. Inför konstanter för sådant som man kan tänkas vilja ändra framöver (om man skulle vilja arbeta vidare med din lösning) och för tal som inte ska ändras och går att beskriva med namn.

Redovisa senare?

Efter kursens slut kan P-delen ge maximalt betyget E. Väntar du mer än ett år från kursstart med att redovisa måste du ta kontakt med kursledaren - det kan vara så att din P-uppgift inte längre finns kvar, så att du måste byta uppgift.