Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ändringar mellan två versioner

Här visas ändringar i "Kursbeskrivning" mellan 2015-01-21 09:55 av Anja Persson och 2015-12-18 11:41 av Anja Persson.

Visa < föregående | nästa > ändring.

Kursbeskrivning

BB1030 Mikrobiologi 9 högskolepoäng Kursen mikrobiologi handlar om mikroorganismer, dvs bakterier, virus, protozoer, alger och svampar som förekommer naturligt i kropp och miljö, samt dem som vi använder som redskap för olika processer (inom medicin, livsmedel, teknologi mm). Du kommer t.ex. att lära dig varför frukt och bär håller sig bättre i sockerlag, vad resistenta bakterier egentligen är och hur biologisk vattenrening fungerar. I kursen kommer du att studera mikroorganismernas systematik, morfologi och fysiologi. En tyngdpunkt ligger på bakteriecellen, dess genetik, näringskrav och tillväxt, samt hur sterilteknik, desinfektion och antibiotika fungerar för att kontrollera tillväxt. I avsnittet om infektionssjukdomar lär du dig om mekanismer för sjukdom som exempelvis toxiner och bakteriers sätt att undgå kroppens immunsvar.

Kursmål När kursen är slut ska du kunna:


* Redogöra för våra vanliga mikroorganismer med avseende på

* uppbyggnad och tillväxt
* förekomst i naturen
* tekniker för identifiering
* grundläggande systematik
* samverkan och skadeverkan gentemot andra levande organismer
* Välja och tillämpa metoder för kontroll av mikroorganismers tillväxt.
* Diskutera nytta och konsekvenser av mikroorganismer i miljö och samhälle.
* Ingående förklara hur man använder mikroorganismer som redskap och producenter inom miljö, vetenskap och industri
* Planera och genomföra en komplex laboration, samt analysera dina resultat och redogöra och argumentera för dina slutsatser
* Ledigt använda mikrobiologiska fackuttryck på såväl svenska som engelska
Föreläsningar Under kursen ges totalt 17 föreläsningar. I samband med varje föreläsning kommer du få mer detaljerade kunskapsmål för det ämnesområde som presenteras och kapitelanvisningar till kursboken inför kommande avsnitt. Du bör använda de detaljerade kunskapsmålen som vägledning när du läser i boken och för ditt lärande av mikrobiologi. Bilderna från föreläsningarna kommer finnas tillgängliga i kurssidorna på KTH social så att den som vill kan skriva ut sitt exemplar att föra anteckningar på.

Laborationer Mikrobiologikursens laborativa del inleds med ljus- och faskontrastmikroskopi, allmän sterilteknik samt bakteriehaltsbestämning. Därefter följer en sammanhängande laboration som innebär isolering, renodling och karaktärisering av en bakterie från en naturlig miljö med hjälp av mikroskopi, odling på selektiva och differentierade medier, påvisande av enzymer och antibiotikakänslighet m.m. Generna för 16S rRNA sekvensbestäms och jämförs med GenBank för artbstämning av bakterien. I laborationen ingår planering och utförande, att bereda näringsmedier och substrat, att odla aerobt och anaerobt samt att söka information om sin isolerade bakterie.

Laborationerna utförs i par och ni delas in i grupper enligt anvisat schema. Varje par kommer att redovisa sina egna data och slutsatser muntligt och i två labrapporter.

Övningsuppgifter Under kursens gång kommer du kontinuerligt att arbeta med fördjupade frågeställningar inom varje ämnesområde för mikrobiologin. Övningsuppgifterna syftar till att hjälpa dig förstå våra mikroorganismer och hur vi kan dra nytta av dem, samt att stimulera till att du kontinuerligt läser kursboken. Du hittar en detaljerad instruktion på kurssidorna. Viktigt är att du lämnar in dina uppgifter via Bilda före angiven tidpunkt och att du deltar i de två seminEn gång i veckan träffas vi för diskussion av övningarna och andra frågor som ni vill ta upp. Att delta i övningsuppgifterna är varmt rekommenderat, men inte obligatoriskt.¶

Kursen innehåller även ett fördjupnings
aribetillfällena. Övningarna är inte obligatoriska men kan förbättra ditt betyg med en grad i betygskalan.¶ Kurslitteratue om mikroorganismernas roll för hållbar utveckling. Detta examineras med en hemtentamen och en muntlig debatt, och är obligatoriskt.¶

Kurslitteratur Den här kursen innehåller mycket teori och därmed mycket läsning. Det är viktigt att du avsätter tid för att läsa boken eftersom den kompletterar föreläsningarna.¶

Kursboken ä
r Brock Biology of Microorganisms, 14th edition. Michael Madigan, John Martinko, Kelly Bender, Daniel Buckley, and David Stahl. ISBN 978-1-292-01831-7.

Bilda och KTH social I Bilda postar du dina övningsuppgifter och labrapporter. Adressen är http://bilda.kth.se. Har du tekniska problem med Bilda använder du i första hand supportfunktionen som finns i Bilda.

På KTH Social hittar du kursscheman, hämtar föreläsningsmaterial och laborationsprotokoll. Det kan också finnas meddelanden från kursledningen.

Kontakter Anja Persson, kursledare, tel. 08-5537 8017, e-post anja@biotech.kth.se

Gunaratna Kuttuva Rajarao, labkursansvarig, tel. 08-5537 8396, e-post gkr@kth.se

Gen Larsson, examinator, tel. 08-5537 8316, e-post gen@biotech.kth.se

Formalia Rekommenderade förkunskaper BB1010 Inledande bioteknik och BB1020 Cellbiologi med immunologi.

Examination Skriftlig tentamen 6 hp. Betygsskala A, B, C, D, E, FX, F

Godkända övningsuppgifter och aktivt deltagande i seminariet stärker betyget en grad (gäller ej F eller FX).¶ Laborationer och labrapporter 3,0 hp. Betygsskala Pass/Fail

Inlämningsuppgifter

Allt inlämningsmaterial inklusive tentamen ska vara utförd av dig själv enligt givna instruktioner, både med avseende på innehåll, labdata, text och slutsatser. Korrekta källanvisningar ska anges i förekommande fall. Dina arbeten kommer att testas för plagiering. Fusk kommer att anmälas till disciplinnämnden.