Kursbeskrivning
BB1030 Mikrobiologi
9 högskolepoäng
Kursen mikrobiologi handlar om mikroorganismer, dvs bakterier, virus, protozoer, alger och svampar som förekommer naturligt i kropp och miljö, samt dem som vi använder som redskap för olika processer (inom medicin, livsmedel, teknologi mm). Du kommer t.ex. att lära dig varför frukt och bär håller sig bättre i sockerlag, vad resistenta bakterier egentligen är och hur biologisk vattenrening fungerar. I kursen kommer du att studera mikroorganismernas systematik, morfologi och fysiologi. En tyngdpunkt ligger på bakteriecellen, dess genetik, näringskrav och tillväxt, samt hur sterilteknik, desinfektion och antibiotika fungerar för att kontrollera tillväxt. I avsnittet om infektionssjukdomar lär du dig om mekanismer för sjukdom som exempelvis toxiner och bakteriers sätt att undgå kroppens immunsvar.
Kursmål
När kursen är slut ska du kunna:
- Redogöra för våra vanliga mikroorganismer med avseende på
- uppbyggnad och tillväxt
- förekomst i naturen
- tekniker för identifiering
- grundläggande systematik
- prokaryot genetik
- samverkan och skadeverkan gentemot andra levande organismer
- Välja och tillämpa metoder för kontroll av mikroorganismers tillväxt.
- Diskutera nytta och konsekvenser av mikroorganismer i miljö och samhälle.
- Förklara hur man använder mikroorganismer som redskap och producenter inom miljö, vetenskap och industri
- Planera och genomföra en komplex laboration, samt analysera dina resultat och redogöra och argumentera för dina slutsatser
- Ledigt använda mikrobiologiska fackuttryck på såväl svenska som engelska
Föreläsningar
Under kursen ges totalt 17 föreläsningar. I samband med varje föreläsning presenteras detaljerade kunskapsmål för det aktuella ämnesområdet, som vägleder dig genom studierna. Bilderna från föreläsningarna kommer finnas tillgängliga i Canvas.
Laborationer
Mikrobiologikursens laborativa del inleds med ljus- och faskontrastmikroskopi, allmän sterilteknik samt bakteriehaltsbestämning. Därefter följer en sammanhängande laboration som innebär isolering, renodling och karaktärisering av en bakterie från en naturlig miljö med hjälp av mikroskopi, odling på selektiva och differentierade medier, påvisande av enzymer och andra mikrobiella produkter samt att göra ett antibiotikaspektrum. Generna för 16S rRNA isoleras och sekvensbestäms och jämförs med GenBank för artbstämning av bakterien. I laborationen ingår planering och utförande, att bereda näringsmedier och substrat, att odla aerobt och anaerobt samt att söka information om din isolerade bakterie.
Laborationerna utförs i par och ni delas in i grupper enligt anvisat schema. Varje labpar kommer att redovisa sina egna data och slutsatser, muntligt och i två labrapporter.
Övningsuppgifter
För varje avsnittkommer duatt arbeta med instuderingsfrågor och lösningarna diskuteras vid schemalagda övningstillfällen. Du kommer också att arbeta i grupp med ett fördjupningsarbete kring mikroorganismer och hållbarhet.Viktigt är att du lämnar in slutrapportenvia Canvas före angiven tidpunkt och att du deltar i redovisningen. Övriga instruktionerpresenteras under kursens gång.
Kurslitteratur
Den här kursen innehåller mycket teori och därmed mycket läsning. Det är viktigt att du avsätter tid för att läsa boken eftersom den kompletterar föreläsningarna. Teoridelen motsvarar ca 160 timmars arbete.
Kursboken är Brock Biology of Microorganisms, 15th edition. Madigan, Bender, Buckley, Sattley,and Stahl. ISBN 978-1-292-23510-3.
Canvas
All information från kursen postas i Canvas. Där hittar du kurs-PM, kursscheman, hämtar föreläsnings- och övningsmaterial och laborationsprotokoll. Det kan också finnas meddelanden från kursledningen.
Inlämningsuppgifter
Allt inlämningsmaterial inklusive tentamen ska vara utförd av dig själv eller din grupp enligt givna instruktioner, både med avseende på innehåll, labdata, text och slutsatser. Korrekta källanvisningar ska anges i förekommande fall. Dina arbeten kommer att testas för plagiering. Fusk kommer att anmälas till disciplinnämnden.
Etiskt förhållningssätt
- Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
- Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
- Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.