Prestigefulla miljoner till KTH-forskning för molekylär medicinsk avbildning
KTH-professor Mats Danielssons forskarteam tilldelas anslaget ERC Advanced Grant på drygt 38,7 miljoner kronor, till ett femårigt projekt som kan revolutionera sjukhustekniken för PET och SPECT, så kallad molekylär avbildning. Metoderna används bland annat för att upptäcka cancer och hjärt- och kärlsjukdomar i tidigt stadium.
Mats Danielsson , professor i medicinsk bildfysik vid KTH, är en av de utvalda forskningsledarna som får ett av Europas mest prestigefulla forskningsbidrag, ERC Advanced Grants , ett anslag från Europeiska forskningsrådet.
– Vi siktar på att ta fram en ny ”kamera” för att registrera molekylära medicinska bilder. Den nya tekniken innebär att effektiviteten för detektion av enskilda gammastrålar kan ökas med upp till en miljon, berättar Mats Danielsson.
– Tiden det tar att registrera en bild av patienten kan kortas från 10 minuter till mindre än en sekund.
Enskilda molekyler kan spåras
Molekylär avbildning i form av SPECT (Single-Photon Emission Computed Tomography) och PET (Positron Emissions Tomografi) är en idag vanligt förekommande undersökning inom sjukvården, bland annat för tidig upptäckt av och vid uppföljning av behandling av cancer. Nu hoppas forskarna att den nya tekniken genom högre upplösning kan göra cancerbehandlingen mer effektiv.
– Genom det här forskningsprojektet kan även stråldosen som patienter utsätts för minskas radikalt, eftersom den nya kameran är mycket effektivare, säger Mats Danielsson vidare.
– Vår nya teknik kan dessutom användas för exempelvis diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. Till skillnad från vanlig röntgenteknik kan enskilda molekyler spåras, och kroppens funktioner, som ämnesomsättning, kan studeras nästan i realtid.
Forskarteamet förväntar sig att den nya tekniken ska kunna bidra till snabbare framtagande av nya och effektivare läkemedel, där SPECT och PET redan idag spelar en viktig roll.
Gruppen samarbetar sedan flera år tillbaka med läkare och ingenjörer inom MedTechLabs .
– ERC-anslaget går till vår grundforskning, och vi tror att den nya tekniken kan komma till användning i sjukvården inom fem till tio år, säger Mats Danielsson.
Av över 1 800 ansökningar till ERC Advanced Grant valdes 255 projekt ut.
– Vi gläds åt att ha lyckats få en av Europas största finansieringar av grundforskning. Vi i teamet är väldigt stolta över att ha vunnit ERC Advanced Grant i en så stor konkurrens mellan Europas toppforskare.
Katarina Ahlfort ( ahlfort@kth.se )
Foto: Håkan Lindgren