Ny forskning kan förbättra diagnostiken och patient outcome vid stroke och cancer
Region Stockholm
Genom ett samarbete mellan forskare på KTH och kliniker hos Region Stockholm kan diagnostiken och resultaten av några av vår tids allvarligaste sjukdomar – stroke och cancer - förbättras. De nya forskningsframstegen har blivit möjliga genom medel från forskningsutlysningen hälsa, medicin och teknik, HMT.
– Det som motiverar mest är att man kan hitta en cancer tidigt så att patienter kan räddas och överleva. Min förhoppning är att det här kan bli en ny standard som kan hjälpa miljoner patienter, inte bara i Sverige utan även i resten i av världen, säger Mats Danielsson , professor i medicinsk bildfysik på KTH.
Sökte samarbete
Mats Danielsson hade tillsammans med forskarkollegorna på KTH uppfunnit en ny sensor baserad på kisel och integrerade kretsar för datortomografi som kunde detektera röntgenstrålar en och en, snabbt och i en hög upplösning. Forskningsteamet såg en möjlig klinisk användning och sökte någon inom medicin med lång klinisk erfarenhet. Efter ett samtal med Staffan Holmin, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, inleddes ett långt och givande samarbete.
– Min roll i det tidiga skedet var att vara klinisk kravställare och bollplank kring vilka egenskaper den nya detektortekniken kunde vara värdefulla i för patientvården. Samt att genomföra grundvetenskapliga tester på biologiskt material, säger Staffan Holmin.
Vid stroke och cancer är snabb och exakt diagnostik viktigt, där är datortomografi standard i vårdflödet. Här kan den nya tekniken användas för att underlätta vårdförfarandet och den behandling som nu finns. Till exempel vid stroke där man går in och tar bort proppen som blockerar blodflödet, något som Karolinska Universitetssjukhuset var en av pionjärerna med att utveckla.
Stöd från forskningsutlysningen avgörande
För snart 10 år sedan sökte Mats Danielsson och Staffan Holmin forskningsmedel från forskningsutlysningen Hälsa, medicin och teknik, HMT .
– Vi blev ett bra team och med medel från HMT fick vi ett stöd att kunna utveckla en ny idé och kunde sen jobba vidare till där vi är idag. Stödet från forskningsutlysningen har varit avgörande då det gynnar idéer som rör ny teknik och medicin och har en tydlig patientnytta, säger Mats Danielsson och fortsätter:
– HMT har hjälpt oss att lägga grunden till något som har kunnat bli en stor lokal industri och även internationellt.
Samarbetet har lett till att man nu utvärderar och genomför kliniska studier för att framåt få det viktiga godkännande som gör att man får använda tekniken på patienter. Det har också lett till en stor industri med både forskning och tillverkning runt om i Stockholmsregionen.
Fortsatt arbete
– Förhoppningen är att tekniken ska innebära en avgörande fördel i diagnostiken av patienter med kardiovaskulära sjukdomar och cancer. Vi har som första institution i världen genomfört en klinisk studie med den nya tekniken. Studien inkluderade 27 forskningspersoner och vi har nyligen inlett ytterligare en studie med den senaste hård- och mjukvaran. I den studien ska vi undersöka totalt cirka 100 forskningspersoner. Jag hoppas att vi ska kunna bidra till och skapa nya metoder som förbättrar resultaten för patienterna i hälso- och sjukvården, avslutar Staffan Holmin.
Text: Annelie Englund