Hedersdoktorn som är länken till industrin
Han har en nyckelroll i KTH:s nära samarbete med högteknologiska industristaden Oskarshamn. För sina betydelsefulla insatser för utbildning, forskning och innovation utses rektor Bengt Karlsson Moberg till Hedersdoktor 2023 på KTH.
– Jag blir väldigt ödmjuk, hedrad och tacksam.
I 25 år har han ansvarat för Oskarshamns kommuns affärs- och utbildningssatsning Nova . Plattformen bidrar till hållbar regional tillväxt och ökad konkurrenskraft inom näringsliv och offentlig sektor.
– Oskarshamn är en stark industrinod som bär välfärden i den här delen av Sverige. Exempelvis finns Scanias hyttfabrik, kärnkraftverket, batterifabriken, och Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) anläggningar, säger Bengt Karlsson Moberg.
Att behålla mängden högteknologiska företag ser den före detta metodiklektorn i matematik som ett stort ansvar för kommunen. Han konstaterar det geografiskt långa avståndet till universitet med spetskompetens och att man behöver KTH för att upprätthålla välfärden.
Internationella deltagare
Nova arbetar för att få bristutbildningar i form av hela program som yrkeshögskola för drifttekniker, eller kortare utbildningar så som KTH:s ”lagring i prekambrisk berggrund” med deltagare från hela världen i samverkan med Oskarshamn kärnkraftverk och SKB.
– Här är man duktig på att drifta anläggningar men det är på universiteten spetskunskapen finns. Vi har ett antal större projekt, däribland Sunrise ihop med KTH som handlar om framtidens kärnkraft.
Av utnämningen framgår att Bengt Karlsson Moberg "haft effekt på KTH:s forskning genom att bygga nätverk med industrin och stå som garant för att forskningsresultat kommer till nytta". I Novas team finns tio personer och han framhåller hur alla är lika värdefulla.
– Nova går i god för att rätt kompetens tas in och då får vi ett fruktbart samarbete mellan akademin, smörjmedlet, och näringslivet, motorn. Här är KTH i särklass viktigast för oss.
Stort kunnande
I ett annat samarbetsprojekt med KTH har ett tjugotal studenter genomfört sina examens- och studentarbeten tillsammans med företag i Oskarshamn.
– Inom Centrum för ny energiteknik samlar vi näringsliv och akademi. Här finns stort kunnande på hela bredden, från kärnkraft till pappersmassefabrik. Tidigare var Ramon Wyss föreståndare, en roll Björn Laumert har i dag.
Apropå energi betonar han vikten av en mix.
– Industriellt har vi kunnandet. Kryddan är akademins spetskunskap och med KTH:s hjälp blir Trippelhelix fulltaligt. Vi vill inte hamna i en energipositionering. Ska vi klara klimatkrisen måste vi samla resurserna och bejaka vind, sol, vatten, bioenergi, och kärnkraft.
Snöbollseffekt
Samtidigt noterar han det ansvar KTH tar för samhällsutvecklingen och beskriver det som att ”KTH kan teknik men inte bara är teknik”.
– KTH sätter den i sitt sammanhang och försöker förstå hela samhället. Jag har sett det både i organisationsstrukturer och i personer som jobbar på KTH. Vi har jobbat ihop oss så bra under lång tid och kommer täta samarbetet. Det är nu snöbollseffekten kommer, säger Bengt Karlsson Moberg som har att se fram emot doktorspromotionen i Stockholms stadshus 17 november.
FOTNOT: Trippelhelix är en samverkansform mellan näringsliv, offentlig sektor och universitet eller högskolor.
Text: Lars Öhman ( larsohm@kth.se )