Deniz Yildiz
Doktorand
Detaljer
Forskare
Om mig
Jag fick min masterexamen vid New Jersey Institute of Technology i USA inom modellering av högenergimaterial. Efter masterexamen arbetade jag med tillämpningar av DFT (Density Functional Theory) på elektrokatalysatorer. Under det arbetet utvecklade jag mitt intresse för elektrokemi och elektrokemisk energiteknologi. Nu är jag doktorand på Avdelningen för Tillämpad Elektrokemi på KTH. På avdelningen arbetar jag med bränsleceller.
För att vara snabbt kunna sänka utsläpp av koldioxid behöver vi först fånga upp och konvertera den koldioxid som har frigjorts från befintliga utsläppskällor till punktutsläpp, innan vi helt kan ta bort dessa utsläpp. Det är med just detta gränssnitt jag arbetar, gränssnittet som möjliggör aggressiva övergångar till hållbar energiteknik och minskning av effekterna av icke-hållbara aktiviteter. Den typ av bränslecell jag arbetar med kallas en smält karbonatbränslecell. Denna typ av bränslecell kan fånga upp och omvandla koldioxid medan den producerar utsläppsfri energi. Denna bränslecells förmåga att fånga upp och omvandla koldioxid medan den producerar energi kommer från dess unika karbonatkemi. Cellen tar okoncentrerad koldioxid från ena sidan, omvandlar den till karbonat, flyttar karbonatet till den andra sidan och omvandlar den tillbaka till koldioxid där koldioxiden blir koncentrerad. Cellen kan ge unikt höga halter av koldioxidkoncentration på avgassidan. Detta gör tekniken mycket attraktiv för industriella tillämpningar där det är för dyrt att helt ta bort den teknik som genererar koldioxid, eller där den industriella partnern är för långsam med att byta till processer med låga utsläpp. Denna teknik kan hjälpa oss att övertyga de stora utsläppsjättarna att minska sina utsläpp. Jag hoppas att smält karbonatbränslecellsteknologi kan fungera som en diplomat mellan våra klimatsamtal och konservativa industriella aktörer.
Jag arbetar som evenemangschef vid Doktorandernas Studentkår (PhD@THS) och är medlem i Kommitté för kvinnliga doktorander (WOP). Jag deltar också i Akademiska referensgrupp för hållbar utveckling på KTH. Senast har jag deltagit i översynen av ”KTH:s hållbarhetsmål perioden 2021-2025 och övergripande klimatmål för perioden 2025-2045”.
På fritiden tycker jag om att läsa, laga nyttig mat och, när jag har möjlighet, att resa till något spännande ställe. Jag gillar att leva i nya länder och lära känna nya kulturer. Jag gillar min kulturella jetlag.