Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Välkommen till KTH Innovation!

Är du nyfiken på innovation? Har du en idé du vill utveckla, eller vill du hitta andra kreativa människor? Då har du kommit rätt!

Vi finns här för dig som vill testa att utveckla en idé under tiden på KTH. Vi hjälper dig genom alla steg från en idé i ditt huvud, tills att du startar företag - eller inser att det här inte var något för dig.

Vi träffar 400 team med nya idéer per år, inom alla möjliga områden. Det kan handla om ett nytt sorts tyg skapat av restprodukter (bilden högst upp togs under vår visning av modeinnovationer 2022), en app för hästmänniskor, eller något helt annat. Vad du vill utveckla är upp till dig!

Det enda du behöver göra för att komma igång med din egen idé är att skicka oss en beskrivning av din idé. Vi delar inte med oss av det du berättar till någon annan. Du kan ta kontakt med oss när som helst. 

Om du inte har en egen idé än så finns det flera sätt att engagera dig. Du kan gå med i ett existerande team, delta i våra event, eller gå med i ett program.

Den bästa tiden att testa är här på KTH! 

Tre anledningar att testa!

  • Lär dig saker som du har nytta av i din karriär, oavsett om din idé visar sig fungera eller inte. 
  • Hjälp till att lösa problem i samhället. Bidra till en mer hållbar värld, eller gör någons liv enklare eller roligare. 
  • Få ett stort nätverk av kreativa, nyfikna och drivna människor.

Fyra idéer som blivit till företag

Selah Li

För en mer hållbar sminkindustri

Varje sekund säljs 27 läppstift i världen, men en stor andel används aldrig. Dessutom slängs enorma mängder smink utan att ens ha lämnat butiken.

När Selah Li läste masterprogrammet i ICT Innovation på KTH, startade hon Ellure tillsammans med Marc van Almkerk för att ta itu med problemen med överproduktion och svinn i kosmetikaindustrin.

- Vi insåg att teknik kunde minska problemet med överproduktion och svinn i kosmetikaindustrin och att dessutom göra smink mer personligt för att matcha människor i alla färger och stilar, säger Selah.

De byggde en 3D-printer där man kan välja mellan tio tusen olika färger och printa ett läppstift på bara en minut. I stället för att producera tusentals läppstift i en färg tillverkas bara ett, som dessutom kommer i en återanvändningsbar förpackning. 

Ellure-teamet tog kontakt med KTH Innovation 2017. De reste med oss till New York i Brighterprogrammet, fick ett år av kontorsplats i förinkubatorprogrammet, och fick hjälp med avtal, affärsutvecklingscoaching och mycket mer. 

Läs mer:

www.ellure.se

3D-printade läppstift på minuten

Två kvinnor som spelar in en film i en studio

Hjälper kvinnor med PCOS

Kristina Stojanovic och Leyla Ali Dholey har grundat PCOS-appen Ovulai tillsammans med Sandra Liljeqvist och Katarina Stojanovic.

Var femte kvinna lider av polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS. PCOS orsakas av en obalans av hormoner från äggstockarna och kan bland annat göra att du får oregelbunden eller utebliven mens, ökad hårväxt på kroppen och får svårt att bli gravid. 

Som studenter på KTH ville Ovulai-teamet göra något för att hjälpa kvinnor som lider av PCOS. Med stöd från KTH Innovation startade de Ovulai, en app som är speciellt utformad för PCOS-patienter. De fick hjälp att hitta sin affärsmodell, fick finansiering för att utveckla sin app, och massor av råd från sin affärsutvecklingscoach Tom Magnergård.

– Vi kunde inget om att driva företag! Utan KTH Innovation hade vi bara behövt ägna oss åt att lära oss det. Dessutom har vi fått flera bra tips här – som att prata med målgruppen, säger Sandra Liljeqvist och berättar att det var så de över huvudtaget kom i kontakt med syndromet som de nu fokuserar sin app på.

– Vi lärde oss otroligt mycket om syndromet genom att prata med kvinnorna, och det hade vi inte gjort utan att KTH Innovation uppmuntrat oss till det.

Mer information:

ovulai.com

Porträtt av Jowan Rostami

Biobaserade material skyddar fiskar

Jowan Rostami är doktorand på KTH och grundare av Cellufy. Hon utvecklar multifunktionella, biobaserade material från trä som kan skydda fisk och andra vattenlevande organismer från att fastna i turbiner i vattenkraftverk. De kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Jowan har utvecklat sin idé med stöd från KTH Innovation affärsutvecklingscoach Daniel Carlsson sedan 2022.

– Daniel har varit ovärderlig genom hela processen. Det har kännts väldigt tryggt att få hans vägledning och råd om både mindre och större utmaningar.

Just nu jobbar Jowan och hennes medgrundare Rebecca Östmans, Farhiya Alex Sellman och professor Lars Wågberg tillsammans med Vattenfall för att skala upp produktionen av materialen. Cellufy har också kommit in i KTH Innovations förinkubatorprogram, som ett av teamen i Batch 18.

Läs mer:

Bild: Filippa Ludvig

Maria och Josefine arbetar på sin prototyp

Instrument för alla

Maria och Josefine vill göra det lättare för barn med intellektuella funktionsnedsättningar att leka och interagera, både med varandra och med normalbegåvade barn.

De har startat funki och bygger en uppsättning musikinstrument som gör det möjligt för alla sorters personer att spela musik ihop, fullt ut, på sina egna villkor.

Både Maria och Josefine har läst Medieteknik på KTH. Idén bakom funki kom till i en kurs där det ingick ett samarbete med en skola för barn med funktionshinder. De tog kontakt med KTH Innovation hösten 2022. 

Sedan dess har de fått hjälp från sin affärsutvecklingscoach Donnie. De har startat företag, fått finansiering för att utveckla sina prototyper, och följt med KTH Innovation till London. De har också vunnit flera tävlingar. 

- KTH Innovation har betytt allt för att vi skulle våga ta vår idé vidare, så att alla kan få samma möjligheter att spela musik tillsammans, säger Josefine Hölling.

Läs mer:

www.funki.se

KTH-startup får kvalitetspris

Intervju med Maria i Företagarna

Intervju med Maria i Ingenjören

Vilken hjälp kan jag få? 

För dig som har en idé

KTH Innovation är första steget för dig som har en idé du vill utveckla. Du kan höra av dig till oss när som helst!

Hos oss kan du:

  • Testa din idé i en trygg miljö med hjälp av erfarna människor.
  • Få en egen affärsutvecklingscoach som guidar och stöttar dig när du utvecklar din idé. 

  • Ta del av finansiering för att till exempel ta fram en prototyp eller göra en marknadsundersökning
  • Bli del av ett stöttande och kreativ community med andra grundare på KTH
  • Få hjälp med avtal och kontrakt och att skydda din idé på rätt sätt
  • Gå ett eller flera program  som hjälper dig och din idé att utvecklas. Till exempel kan du följa med oss till en global innovationshub, eller få ett års kontorsplats hos oss. 
  • Få hjälp att hitta fler teammedlemmar
  • Ta del av vårt globala nätverk
  • Komma i kontakt med investerare, potentiella kunder, och våra tusentals alumner

Just nu

Sundar Pichai och Danica Kragic i samtal på en scen

Besök oss på Teknikringen 1

Teknikringen 1 är en mötesplats för innovation och entreprenörskap på KTH. Huset är öppet för alla vardagar 07.30-16.30 under terminerna.

Bilden: Googles VD Sundar Pichai och Danica Kragic på Teknikringen 1 våren 2023.

Paris

Testa din idé på den globala marknaden

Följ med oss till Paris, lär dig om den internationella marknaden och bli inspirerad! Sök till Brighterprogrammet senast 23.59 den 28 augusti.