Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Volumental säkrar investering i mångmiljonklassen

Grundarna av Volumental. Caroline Walerud, Rasmus Göransson, Miroslav Kobetski och Alper Aydemir.
Publicerad 2014-09-26

Framgångarna för 3D-bolaget Volumental är många och i dagarna blev det känt att de säkrar en investering som gör det möjligt att förverkliga sin vision. Bolaget tar in en av Sveriges största såddinvesteringar om 3 miljoner dollar, vilket motsvarar dryga 20 miljoner kronor.

Silicon Valley baserade FOUNDER.org och Stockholmsbaserade MOOR går tillsammans in med kapitalet och ger därmed Volumental en möjlighet till vidare utveckling. Startupbolaget inleder även ett "proof of concept"-projekt tillsammans med Intel .

‑ Det här är en jättebra matchning för oss. En lokal investerare med rötter i gaming och en amerikansk investerare med erfarenhet av stora exits och business-to-business, säger Caroline Walerud, VD och en av grundarna till Volumental.

Volumentals mjukvara, som forskats fram på KTH, används för att noggrant scanna av människokroppen med hjälp av enkla 3D-djupkameror. Den molnbaserade plattformen tillåter sedan individer att skapa produkter som är skräddarsydda för sina egna kroppar. Investeringen ska därför i ett första skede inrikta sig på en lösning som gör det möjligt för föräldrar att scanna sina barns fötter och därmed kunna köpa bättre skor anpassad för foten.  Under 2012 gick Volumental igenom KTH Innovations innovationsstödsprocess och fick kontinuerlig coaching från teamet och ansvarig affärscoach. Lisa Ericsson som är chef på KTH Innovation och redan i ett tidigt skede anade hon företagets potential och  gläds nu åt framgångarna.

‑ Det är alltid spännande att arbeta med case som har stor potential. Volumental har i och med den här investeringen mycket bra förutsättningar att lyckas, säger hon.

Att kommersialisera forskning från KTH är en av KTH Innovations nyckeluppgifter. Att fungera som stöd och erbjuda kontinuerlig coaching berättar Lisa Ericsson kan vara avgörande för att idéer ska nå marknaden och inte fastna på vägen. Även den finansiella biten är något som ibland saknas och där har KTH Innovation en stor möjlighet att bidra till att säkra finansiering för forskningsidéer redan i tidig fas. VINNOVA  erbjuder ett program som riktar sig till bolag i tidig fas och där studenter och forskare har möjlighet att söka verifiering för sina idéer för att exempelvis undersöka marknaden. Även KTH:s holdingbolag KTH Holding AB, genomför varje år 4-5 investeringar i bolag sprungna ur KTHs verksamhet och 2013 investerade holdingbolaget i Volumental som en av de första investerarna. Idag sitter bolaget i affärsinkubatorn STING .

Volumental var en av 10 vinnarna i FOUNDER.org’s $100K-competition och fick i samband med dettakontakt med FOUNDER’s grundare Michael Baum. Han ser en tydlig trend för hur kunder konsumerar varor, som kommer att vara starkt påverkat av personlig passform och där 3D scanning kommer ha en avgörande roll.
- Volumental är ledande när det kommer till produktutveckling av 3D visualisering och det ska bli väldigt spännande att utveckla detta och omvandla ”one size fits all” till skräddarsydda lösningar för varje enskild individ.

Lisa Ericsson menar att teamet bakom nyutvecklade bolag är en stor anledning till varför det ibland är snårigt och i andra fall flyter på bättre.

‑ Volumental har alltid haft högt fokus mot affär och de har byggt ett team som kompletterar varandra. Det är nog en av anledningarna till att de nu får så mycket uppmärksamhet!

Är du forskare eller student på KTH och vill ha hjälp att kommersialisera din idé? Hör av dig till oss på innovation@kth.se så bokar vi ett möte!

Läsvärt:

> VentureBeat uppmärksammar nyheten här!
> SvD Näringsliv uppmärksammar nyheten här!
> Vill du veta mer om FOUNDER.org - Klicka här!
> Vill du veta mer om Moor - Klicka här!