Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida

Doktorand inom Hållbar uppskalning av algproduktion och bearbetning

Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH

Projektbeskrivning

Forskarutbildningsämne: Industriell ekologi

Doktorandprojektet är ett samarbetsinitiativ för kunskapsutbyte mellan Sverige (KTH Kungliga Tekniska högskolan och det FORMAS-finansierade Blue Food Centre) och Kina (Shanghai Jiao Tong University). Projektet fokuserar på hållbar uppskalning av blå matproduktion och bearbetning. KTH bidrar med sin expertis inom hållbarhetsbedömningar av den framväxande europeiska algindustrin, medan Blue Food Centre tillhandahåller ett viktigt nätverk av svenska blå matproducenter och återförsäljare, och SJTU har omfattande erfarenhet av storskalig blå matproduktion i Kina. Doktoranden kommer att spela en avgörande roll i att förena dessa expertområden och underlätta det viktiga kunskapsutbytet mellan institutionerna.

En stor del av projektet fokuserar på att genomföra livscykelanalyser (LCA) av högsta möjliga kvalitet och genomslag för att säkerställa en hållbar uppskalning. Detta innefattar utveckling av relationer med intressenter inom blå matindustri från olika kulturer, anpassningsbar samverkan med dem för att identifiera och samla in relevant data, komplexa LCA- och miljömodelleringar samt effektiv syntes och kommunikation av resultat. Den potentiella påverkan av denna position kan vara avgörande för att säkerställa att sektorn förblir låg i påverkan och upprätthåller sitt miljöpositiva uppdrag. Positionen innefattar även deltidsundervisning vid institutionen och resor inom Europa och Kina.

Vi söker en mycket motiverad person med bakgrund inom livscykelanalys och viss erfarenhet av alg- eller blå matproduktionssystem. 

Handledning: Fredrik Gröndahl (KTH, SEED), Jean-Baptiste Thomas (KTH, SEED) and Ji Li (Shanghai Jiao Tong University) föreslås handleda doktoranden. Beslut tas vid antagning

Vi erbjuder

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

  • avlagt en examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Utöver ovanstående  finns också ett obligatoriskt krav på engelska motsvarande Engelska B/6.

Urval

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval av de sökande bedöms förmågan att:

  • självständigt driva sitt arbete framåt,
  • kunna samarbeta med andra,
  • ha ett professionellt förhållningssätt 
  • analysera och arbeta med komplexa frågor 

Meriterande

  • Tidigare forskning, undervisning och/eller erfarenhet inom industriell produktion är önskvärt
  • Kunskaper i svenska och kinesiska (mandarin eller kantonesiska) ses som en fördel,
  • Erfarenhet av att genomföra livscykelanalyser (LCA) av komplexa system
  • Grundläggande kompetens i python och R

Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper.

Målexamen: Doktorsexamen

Information om antagning och anställning 

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. 

Fackliga representanter

Kontakt: fackliga representanter.

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

Kontakt: doktorandsektionen.

Ansökan 

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska ha följande innehåll

  • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
  • Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskarstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor)
  • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda språkkrav (se ovan). Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk. Kopior av original ska vidimeras 
  • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.

Om anställningen är placerad i säkerhetsklass, krävs en godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) för att bli behörig. Information om tjänsten är placerad i säkerhetsklass ges i samband med rekryteringsprocessen.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Om KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. Läs mer här

Sök jobbet
Anställningsform

Tidsbegränsad anställning

Anställningens omfattning

Heltid

Sysselsättningsgrad

100%

Tillträde

Enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner

Antal lediga befattningar

1

Arbetsort

Stockholm

Län

Stockholms län

Land

Sverige

Referensnummer

A-2024-2397

Publicerat

2024-11-07

Sista ansökningsdag

2024-12-02

Kontakt
Jean-Baptiste Thomas
jbthomas@kth.se