Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida

Postdoktor inom AI & 6G-mobilnätverk

Skolan för elektroteknik och datavetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

6G-nätverk är tänkt att tillgodose nya användningsfall, som kommer att integrera kommunikation och datoranvändning på nya och mycket beroende sätt. En ny applikationsklass, sammanfattad som Cyber-Physical Continuum, kommer att möjliggöras av 6G-nätverk, vilket möjliggör helt nya användningsfall med oöverträffad användbarhet för samhällen. Ändå är dessa nya möjligheter förknippade med en ständigt ökande komplexitet av framtida nätverkssystem. Det är allmänt accepterat inom den akademiska och industriella forskarvärlden att AI här kommer att spela en avgörande roll för att effektivt hantera sådana framtida nätverk trots komplexiteten. Vår forskargrupp fokuserar på vetenskap som banar väg mot 6G-nätverk, med särskild tonvikt på det pålitliga Cyber-Physical Continuum. Vår forskningsagenda stöds genom flera ledande stora initiativ som forskningscentret för edge computing vid KTH – TECoSA (https://www.tecosa.center.kth.se/ ) samt SNS-projektet Deterministic6G. För dessa och ytterligare aktiviteter söker vi i denna utlysning postdoc-kandidater med ambitionen att leda forskning inom domänen 6G och AI. Tjänsten omfattar å ena sidan forskning om att utnyttja AI under körning för att stödja 6G-nätverk som uppfyller komplexa applikationskrav som man stöter på med Cyber-Physical Systems. Å andra sidan strävar vi efter nya AI-arkitekturer, till exempel att utnyttja kausalitet, med avseende på kommande nya komponenter i 6G-system. Generellt sett syftar vår forskning till att driva kommande arkitekturer för 6G-nätverk i kombination med industriella partners. Tjänsten innebär samarbeten inom vår forskargrupp samt med andra forskargrupper från olika discipliner och universitet. Det kommer också att omfatta samarbeten med industriella partners

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
  • En arbetsmiljö som är inriktad på spetsforskning på global nivå och involverar många nationaliteter samt många olika arbetssätt och metoder.
  • Möjlighet att förbereda en senare karriär inom akademin eller som industriell forskningsledare.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
  • Bakgrund inom teoretisk eller experimentell 6G-forskning, till exempel med avseende på nätverk för cyberfysiska system, ultratillförlitlighet, låg latens, prestandaförutsägelse eller relaterade områden.
  • Pedagogisk förmåga
  • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet
  • Samarbetsförmåga
  • Självständighet

Meriterande

  • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
  • Stark bakgrund inom maskininlärning, såsom återkommande neurala nätverk, LSTM, transformatorer etc. Kunskaper i kausalitet och/eller stora språkmodeller är ett plus.
  • Erfarenhet av ledarskap, eller intresse av att utvecklas inom det.
  • Stark kommunikationsförmåga (både muntligt och skriftligt)

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Kontaktuppgifter till fackliga representanter.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

  • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
  • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
  • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.

Om anställningen är placerad i säkerhetsklass, krävs en godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) för att bli behörig. Information om tjänsten är placerad i säkerhetsklass ges i samband med rekryteringsprocessen.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Om KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. Läs mer här

Sök jobbet
Anställningsform

Tidsbegränsad anställning

Anställningens omfattning

Heltid

Sysselsättningsgrad

100 %

Tillträde

Enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Antal lediga befattningar

1

Arbetsort

Stockholm

Län

Stockholms län

Land

Sverige

Referensnummer

J-2024-2739

Publicerat

2024-10-15

Sista ansökningsdag

2024-11-06

Kontakt
James Gross, Professor
jamesgr@kth.se
Anna Mård, HR-handläggare
rekrytering@eecs.kth.se