Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Här testas framtidens transportsystem

Möt centrumbildningen Integrated Transport Research Lab – ITRL

RCV-E utanför ITRL
Chirag Savant, forskare och ansvarig för de tre fordonsplattformarna på ITRL, styr plattformem RCV-E utanför centrumet. Foto: Alexandra von Kern.
Publicerad 2021-01-27

Transporter är ett område som utvecklas snabbt med självkörande bilar och robotar runt knuten. Det påverkar också alla i samhället. Forskningscentrumet ITRL förser samhälle och industri med beslutsunderlag kring de komplexa processer som ligger till grund för framtidens hållbara transportsystem.

Vill man veta hur kollektivtrafiken kan tänkas se ut om tio år kan man vända sig till forskningscentrumet Integrated Transport Research Lab (ITRL). Anna Pernestål , föreståndare på ITRL, tror på större variation än idag kombinerat med enkelhet att välja.

– Jag tror att vi har mobilitet som tjänst, det vill säga att vi på ett enkelt sätt har tillgång till många olika transportslag. Idag väljer människor ofta mellan egen bil och kollektivtrafiklösningar som bussar och tåg, men i framtiden ska det vara lättare att blanda. Bilpool, kollektivtrafik, taxi, scooter och så vidare. Vi kommer ha hjälpmedel, som appar, som gör det lättare att välja det bästa alternativet för transport i varje given situation, utifrån hållbarhet och vad som är mest praktiskt.

Anna Pernestål
Anna Pernestål, föreståndare för ITRL.

Det här scenariot med ”mobilitet som tjänst” är ett av flera områden på temat framtidens hållbara transportsystem som ITRL forskar kring. Andra viktiga områden är infrastruktur, uppkopplad smart transport, effektiva transporter, policyfrågor, hur vi fungerar som användare och vilka transportbehov samhället har.

Förstå framtida transportsystem

ITRL uppstod på initiativ av Scania tillsammans med dåvarande skolchefen på ITM, Jan Wikander, och flera andra på KTH.

– Scanias dåvarande forskningschef hade idén om att förstå transportforskning ur olika perspektiv och sen sätta ihop dem. Han såg ett behov av systemforskning, inte bara teknik. Att det handlar om att förstå hur vi gemensamt bygger det stora framtida transportsystemet på ett hållbart sätt, säger Anna Pernestål.

ITRL kompletterar Scanias egen forskning och utveckling och fokuserar på det som annars hamnar mellan organisationer. Idag är även Ericsson och Region Stockholm strategiska partners, med Trafikverket som adjungerande i styrelsen.

Strategier för integrerad forskning

Även om det integrerade perspektivet fanns med i visionen från början, så tog det lite tid att utveckla det i praktiken och förstå vad integrerad transportforskning faktiskt är, enligt Anna Pernestål.

Rent konkret innebär det att skapa dialog och mötesplatser, och titta på hur olika områden påverkar varandra och helheten. Det kan handla om allt från användning av uppkopplade smarta system till hur människor rör sig i trafiken

People at ITRL
Forskarna Chirag Savant och Jesper Proovoost och ITRL:s kommunikatör Malin Danielsson i garaget på ITRL.

– Här jobbar vi brett både inom KTH och utanför, med allt från mekatronik och robotik till beteendevetenskap, affärsmodeller och juridik.

Chirag Savant och Jesper Proovoost kör RCV-E.
Jesper Proovoost och Chirag Savant kör RCV-E.

Anna Pernestål berättar att ett utmanande arbete är att integrera forskning från olika fält för att förstå komplexa system på djupet. Och det är just metoderna för att väga samman perspektiv som är den forskning Anna Pernestål tror kommer ha störst samhällspåverkan inom nära framtid.

– Beslutsfattare behöver väga procentsatser mot mjuka kvalitativa beslut. Vi kan förse dem med beslutsunderlag, där olika perspektiv som affärsmodeller och forskning vägts ihop.

Tyst natt-trafik

Ett exempel på projekt som visar ITRL:s arbetssätt är tysta nattliga transporter av gods i Stockholm.

– I Stockholms stad var det inte tillåtet att köra godstrafik mellan 22.00 på kvällen och 06.00 på morgonen. Den främsta anledning var buller. Problemet är att det leder till att varuleveranser behöver göras mitt i morgonrusningen eftersom butiker vill ha sina varor innan de öppnar på morgonen, säger Anna Pernestål.

Tillsammans med bland annat Stockholms stad gjorde ITRL ett pilotprojekt med en lastbil från Volvo och en från Scania. En elhybrid och en gasbil gjorde under ett och ett halvt års tid leveranser på natten i centrala Stockholm.

– Vi samlade och utforskade data, och testade olika innovationer. Vi mätte buller, bland annat med ett portabelt bulleröra. Vi tittade på hela kedjan, allt från förarnas upplevelse till socioekonomiska beräkningar och affärsmodeller. Vi gjorde beräkningar av transporteffektivitet i dialog med transportföretag.

Stockholms stad har nu tagit projektet vidare och överväger hur policyn kring nattliga godsleveranser ska se ut framöver.

– Det kan bli så att det går bra att köra på natten om du har ett elfordon. Vilket i sin tur leder till utbyte av fordonsflottan. Ett bra exempel på hur forskning kan påverka både policy och praktik.

Att arbeta inom en centrumbildning

Enligt Anna Pernestål gynnar centrumformen samarbeten både tvärs över KTH och utanför akademin.

– Vi har ett stort förtroende från våra partners, det ger oss frihet. Vi behöver inte specificera innan hur forskningsinsatserna ser ut, istället är vår partners med i projektutvecklingen och vi kan jobba iterativt (i omgångar, med successiva förbättringar) och testa oss fram.

Text: Alexandra von Kern

Två aktuella projekt på ITRL

Social robot på buss demo

Sociala robotar

Tekniken med sociala robotar på förarlösa fordon, som ITRL gör i samarbete med robotikforskare på KTH. Anna Pernestål kommenterar syftet med projektet:

– Nödvändigt för att förarlösa fordon ska slå är ju att man känner sig trygg och säker att åka i dem. Förarens roll är viktigt. Kan sociala robotar bidra till en tryggare miljö?

Social robots accelerating the transition to sustainable transport  (English only)

Självkörande bil

Systemeffekter av självkörande fordon

Forskning kring systemeffekter av självkörande fordon. Ett projekt ITRL gör tillsammans med Trafikverket. Anna Pernestål:

– Det finns både för- och nackdelar med självkörande bilar. Enligt tidigare studier är de billigare och säkrare än bilar med förare och man kan göra andra saker under tiden, men samtidigt kommer fler att åka och det utmanar kollektivtrafiken. Vi studerar hur de olika effekterna hänger ihop och testar olika policys, exempelvis högre skatt, för att se hur det påverkar.

System Level Impacts of Self-driving Vehicles  (English only)

ITRL-fakta

Centrumtyp: Forskningscentrum

Etablerades: 2016, innan dess fanns centrumliknande initiativ inom området.

Föreståndare: Anna Pernestål

Partners: Ericsson, Scania, Region Stockholm. Trafikverket är adjungerande i styrelsen.

Antal pågående projekt: ITRL har runt 25 pågående projekt, och koordinerar ungefär två tredjedelar av dem. Idag har de 80 projektpartners.

Finansiering: Centrumfinansiering från partners för att undersöka vilka projekt ITRL ska ha, extern finansiering för projekt.

Forskningsområden: Mobilitet som tjänst, Infrastruktur, Effektiv transport, Policyfrågor, Uppkopplad transport samt Användare och samhälle.

Plattformar och infrastrukturer: Tre avancerade rullande fordonsplattformar (RCV och RCV-E), The Smart Mobility Lab (SML), Det automatiska fordonstrafiktornet (fas 2).

www.itrl.kth.se/

Innehållsansvarig:infomaster@itm.kth.se
Tillhör: Skolan för industriell teknik och management (ITM)
Senast ändrad: 2021-01-27