Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 17

  • ”Allas ansvar att jobba mot diskriminering”

    Årets vinnare av KTH:s jämställdhetspris, Irina Radulescu, är glad och stolt över utmärkelsen. Men hon vill gärna dela med sig av äran till övriga medlemmar i KTH:s nätverk för kvinnliga professorer och docenter.

  • Chefsmodul - Lika värde, lika villkor INSTÄLLD!

    Kursen ger en introduktion till gällande lagstiftning och säkerställer att du får vetskap om ditt eget ansvar som chef i denna fråga med möjlighet till reflektion över din egen roll. Jämställdhet, mångfald och lika villkor (JML) är en viktig strategisk fråga för universitetsstyrelsen och KTH:s ledning. En av dina uppgifter som chef är att se till att KTH:s arbete med JML drivs framåt inom organisationen.

  • Kraftfullare tag för jämställdhet

    KTH:s arbete med jämställdhet, mångfald och likabehandling (JML) har fått ett kraftfullare verktyg än tidigare i den nya handlingsplanen för JML-frågor. Varje mål i planen är kopplad till utvecklingsplanen för att kunna utvärderas ordentligt inom tre år.

  • Förebilder ska locka fler kvinnor till Energiteknik

    På Institutionen för Energiteknik (EGI) är 40 procent av studenterna tjejer, men i fakultetens Tenure Track* är 100 procent män. ”Där har vi uppenbarligen misslyckats attrahera viktiga talanger”, menar prefekt Björn Laumert som nu satsar stort på JML i institutionens ledningsgrupp.

  • Vad gör egentligen JML-grupperna?

    Det sjuder av idéer till sådant som kan göra ITM mer jämställt och inkluderande. Under JML-gruppernas senaste workshop presenterades planer för det kommande året. Swedish Fika, förändring av möteskultur och granskade rekryteringsprocesser är sådant som är på tapeten.

  • ”Vi har kommit långt, men det tar inte slut”

    Redan som doktorand var Annika Borgenstam engagerad i jämställdhetsfrågor och mångfald. Idag är hon sedan flera år prefekt på Institutionen för materialvetenskap och ser tillbaks på en resa som aldrig verkar ta slut.

  • "De hör inte hit"

    Alla har vi nog fördomar, hur mycket vi än försöker gnugga bort dem. Det som betyder något är vad vi gör med dem. Ulrika Georgsson, kommunikatör på Skolan för industriell teknik och management (ITM), tror att kunskap och vilja räcker långt – och att erkänna att vi ibland tänker fula tankar.

  • Machofällan drabbar inte bara män

    När var du genuint intresserad av en kollegas idéer? Och kan du vara dig själv på jobbet? Kanske märkliga frågor, men helt avgörande för om du ska trivas och prestera på jobbet.

  • ”Det var en gång när jag var som luft…”

    Att inte synas i ett rum och att inte förstå språket kan ge känslor av utanförskap. Vad händer med oss när vi inte förstår? Ulrika Georgsson, med i en av ITM-skolans JML-grupper tänker tillbaks på stunder hon helst vill glömma.

  • Mötesidolerna i mitt liv

    Meningslösa möten finns det gott om. De där du undrar varför du är inbjuden, möten som du inte förstår syftet med eller där alla plötsligt får tekniska problem och försvinner. Eller ännu värre, möten där du är inbjuden, men inte syns eller hörs. Men det finns de som vet hur man gör möten riktigt givande, Ulrika Georgsson minns sina favoriter.

  • När omgivningen inte matchar dina förutsättningar

    Året är 2019 och Ulrika Georgsson är i full färd med att möta den nya lagen om digital tillgänglighet. Hon läser på om lagens alla delar och lär ut hur KTH:s webbredaktörer ska skapa innehåll, när hon plötsligt går in i väggen. Hon blir en av dem i behov av anpassningarna som görs med funktionshindrade i åtanke, och får en tankeställare.

  • Många väljer att tiga

    I Sverige är vi ofta dåliga på att säga vad vi tycker. Rädda för konflikter går vi hellre och smågnäller utan att säga rakt ut det vi ser. Men om vi tränar på att ge och ta feedback kan vi kanske få mer jämställda och inkluderande arbetsplatser. Ulrika Georgsson, funderar på det i sin krönika.

  • Han tar över kampen för lika villkor

    Annika Borgenstam, prefekt på Materialvetenskap, lämnar över stafettpinnen som JMLA* till Maskinkonstruktions Martin Edin Grimheden. Annika har bland annat byggt upp ITM-skolans organisation kring jämställdhet, mångfald och lika villkor. Nu vill Martin fokusera på hur vi kan göra för att få till förändring på alla nivåer.

  • En JML-nybörjares spaning

    Jämställdhet på arbetsplatsen handlar inte bara om andelen kvinnor och män eller rättvisa löner. Det handlar även om det som sitter i väggarna - kulturen. Ulrika Georgsson, kommunikatör på ITM och ny i JML-gruppen, reflekterar i sin krönika om jämställdhet och mångfald.

  • Jämställdhet, mångfald och lika villkor på Lärande

    Arbetet med jämställdhet, mångfald och lika villkor (JML) skiljer sig mellan olika skolor på KTH. På Lärande finns det både en person på ledningsnivå som arbetar med strategiska frågor och en grupp bestående av lokala representanter.

  • ”En jämställd ingenjör är en bättre ingenjör”

    Kan man bli bäst i jämställdhet och på så sätt leverera bättre ingenjörer? Det tror Martin Edin Grimheden, prefekt på institutionen för Maskinkonstruktion, vars uppdrag är att genom utbildning få fler att inse samma sak.

  • INDEK lösningsorienterat när arbetsmiljön svajade

    På INDEK finns forskare i toppklass inom genus, organisation och ledarskap. Men det som i teorin verkar lätt kan i praktiken vara svårt. Prefekt Cali Nuur berättar hur man under två års tid har utvecklat arbetsmiljön på institutionen.