Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Industrin och akademin möts på Transformationsdagen 2023 på KTH

En föreläsningssal med en presentatör och åhörare.
Foto: Magnus Glans
Publicerad 2023-10-26

På Transformationsdagen 2023 välkomnade KTH högt uppsatta personer från några av Sveriges största internationella företag samt professorer, forskare och andra intresserade parter för att diskutera hur industrin kan övergå till en cirkulär ekonomi.

Inför en fullsatt lokal på KTH den 19 oktober berättade högt uppsatta representanter från företag som Volvo, Sandvik Coromant, Electrolux, Scania, Ericsson med flera om hur de arbetar med cirkularitet. De diskuterade sina framtidsplaner med KTH:s professorer och samtalade kring hur den akademiska världen kan bidra. 

– Det är inte alltid så lätt att angripa nya områden, så dagens evenemang syftade till att visa vad som redan görs, men även hur vi kan driva utvecklingen vidare, skapa ett bredare intresse och uppmuntra till ytterligare forskning, berättade moderatorn Martin Edin Grimheden.

Endagsevenemanget arrangerades av KTH:s plattform för Industriell Transformation och var uppdelat i fyra sessioner som avslutades med rundabordssamtal. Det genomgående temat under dagen handlade om de utmaningar som industrin står inför och hur institutioner som KTH kan, och måste, ha ett närmare samarbete med dem. 

Först ut temat en systematisk syn på cirkulär ekonomi

Vid dagens första session, med temat ”en systematisk syn på cirkulär ekonomi”, presenterade moderatorn Martin Edin Grimheden de medverkande: Michael Lieder från Scania CV, Barry Waddilove på Electrolux Group samt KTH-forskarna Amir Rashid och Maryna Henrysson. 

– Problemet med linjära modeller är att vi producerar och konsumerar allt mer. Men samtidigt, även om cirkularitet är en viktig väg att gå, betyder ogenomtänkt cirkulering inte att vi blir cirkulära. Vi måste sluta kretsloppet genom att ta hänsyn till alla principer för cirkulär ekonomi, förklarade Amir Rashid, och nuddade vid ett ämne som skulle återkomma under dagen.

Michael Lieder berättade om Scanias nya projekt iReGear, som undersöker möjligheten att integrera återtillverkade växellådor i nyproducerade fordon. Barry Waddilove från Electrolux Group presenterade AtEase, företagets prenumerationsbaserade tjänst för renoverade produkter. Tonen var satt för dagen – cirkulär ekonomi är ett viktigt ämne inom många företag i dag, men det är fortfarande långt kvar.

Cirkulära innovationer med Volvo och Stora Enso

Under dagens andra session diskuterade Katarina Colliander från Volvo Group och Stora Ensos Mikael Hannus ämnet ”cirkulära innovationer” med KTH-forskarna Sofia Ritzén och Andreas Feldman.

Efter lunchen, som också präglades av ett tydligt miljöfokus, inleddes den första eftermiddagssessionen, ”teknik som möjliggör cirkulär ekonomi”, med Roman Chirikov från Ericsson, Martin Helgoson och Amari Enzi från Sandvik Coromant samt KTH-forskarna Farazee Mohammad Abdullah och Martin Törngren. 

Diskussionsämnet för den fjärde och sista sessionen var ”vad händer nu, hur går vi vidare?”. KTH:s vicerektor för forskning Annika Borgenstam berättade om de olika samarbeten som universitetet redan har med industrin, och om planerna för framtiden. Med på scen var även Jennie Grute från föreningen Medveten Konsumtion. 

Hon berättade om hur vi dagligen måste omvärdera vår tillvaro och påpekade fördelarna med att bli en ”cirkulent”. En cirkulent tänker långsiktigt, köper mindre och anpassar sitt beteende för att hjälpa planeten på olika sätt, exempelvis genom att återanvända, reparera, låna, byta, hyra och köpa second hand.

Transformationsdagen2023 lyckades inte bara belysa omfattningen av de utmaningar som industrin står inför, utan även behovet av fler samarbeten med den akademiska världen i form av arenor som KTH, och de potentiella fördelarna för båda parter, och för samhället i stort.

Text: Geoff Mortimore